Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόγραμμα κεντρικών εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ Σεπτέμβρη - Οκτώβρη - Νοέμβρη

Συνεχίζονται και κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων για τους μήνες Σεπτέμβρη - Οκτώβρη - Νοέμβρη διαμορφώνεται ως εξής:

  • 8 Σεπτέμβρη: Συναυλία - αφιέρωμα στην καλλιτεχνική προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πλάκα. Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ελευθερίου Καλκάνη και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. Συμμετέχουν οι σολίστ Γιάννης Σπάθας και Εύα Φάμπα. Τραγουδά ο Βασίλης Λέκκας. Ακόμα συμμετέχουν οι: Παντελής Θαλασσινός, Γιώτα Νέγκα, Αναστασία Μουτσάτσου. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Κώστας Καζάκος.
  • Η ΚΕ του Κόμματος θα εκδώσει μεγάλης ιστορικής αξίας ντοκουμέντα και υλικά. Εκτός από τα προγραμματικά ντοκουμέντα του Κόμματος που ήδη έχουν εκδοθεί, θα εκδοθούν και θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ τα πρακτικά της κρίσιμης 12ης Ολομέλειας του 1968 και φωτογραφικό ιστορικό λεύκωμα.
  • 18 - 21 Σεπτέμβρη: Κεντρικό Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Το Φεστιβάλ φέτος συνδιοργανώνεται από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια του ΚΚΕ και στα 40 χρόνια της ΚΝΕ. Ειδικές κατασκευές σε κάθε χώρο θα προβάλλουν και θα αναδεικνύουν την προσφορά του Κόμματος στη νεολαία και στο λαό, τους μεγάλους σταθμούς του επαναστατικού και λαϊκού κινήματος, τις ηρωικές μορφές γνωστών, αλλά και άγνωστων αγωνιστών, μεγάλων διανοητών, καλλιτεχνών, που συνέδεσαν τη ζωή τους με το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την παρουσίαση των ειδικών εκδόσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες - αφιερώματα στο λαϊκό κίνημα και το λαϊκό τραγούδι, στο επαναστατικό τραγούδι, θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα στους ποιητές Γ. Ρίτσο, Βλ. Μαγιακόφσκι, Ν. Χικμέτ, συζητήσεις, ειδικές εκδόσεις, προβολές.

Μεγάλη και αναβαθμισμένη θα είναι η διεθνής διάσταση του Φεστιβάλ με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα και Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο.

Κορυφαία στιγμή για το Φεστιβάλ και για τα 90χρονα του ΚΚΕ - 40χρονα της ΚΝΕ θα αποτελέσει η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη, την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη.

  • 21 Σεπτέμβρη: Θα κυκλοφορήσει με τον «Ριζοσπάστη» DVD αφιερωμένο στην 90χρονη πορεία του ΚΚΕ.
  • 27 Σεπτέμβρη: Εγκαίνια ιστορικού μουσείου της περιόδου 1940 - 1949 στα Αμπελάκια Λάρισας, στο κτίριο όπου στεγαζόταν το παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Κατοχή. Το ερειπωμένο κτίριο το αναπαλαίωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ, υλοποιώντας την επιθυμία του Θανάση Χαμαϊδή στον οποίο ανήκε το σπίτι και ο ίδιος ήταν ο χειριστής του πολυγράφου.
  • 28 Σεπτέμβρη: Η Κεντρική Επιτροπή οργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στον ΕΛΑΣ και αποκαλυπτήρια μνημείου στο Περτούλι, όπου ήταν η έδρα του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.
  • 1 - 31 Οκτώβρη: Μεγάλη έκθεση φωτογραφίας και άλλου αρχειακού υλικού αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας (Θηβών 245). Πάνω από 1.400 αποκαλυπτικές φωτογραφίες - ντοκουμέντα και άλλα σπάνια και πολύτιμα υλικά και αντικείμενα μαρτυρούν και φωτίζουν την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, την προσφορά του στο λαό, την πάλη του για την κοινωνική πρόοδο, το σοσιαλισμό. Πηγές της έκθεσης αποτελούν το Αρχείο του ΚΚΕ, του «Ριζοσπάστη» και προσφορές συντρόφων, φίλων και αγωνιστών.
  • 5 Οκτώβρη: Εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής αφιερωμένη στον Πέτρο Κόκκαλη. Αποκαλυπτήρια ανδριάντα στην περιοχή όπου λειτουργούσε το θρυλικό νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Γράμμο.
  • 12 - 30 Νοέμβρη: Εκθεση εικαστικών έργων στο Γκάζι αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ.
  • 14 Νοέμβρη: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, όπου θα παρουσιαστούν έργα των Θεοδωράκη, Ξένου, Σοστακόβιτς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ