Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς πρόωρες εκλογές;

ΚΙΕΒΟ.--

Επίσημα πλέον από χτες οι βουλευτές του κόμματος του Προέδρου Β. Γιουτσένκο «Η Ουκρανία μας» αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό των «πορτοκαλί» δυνάμεων στην Ουκρανία, μια μέρα μετά τη διάλυσή του, με αφορμή την πρόσφατη στήριξη του κόμματος της πρωθυπουργού Γ. Τιμοσένκο «ΜΠΙΟΥΤ» νομοσχέδιου που υποστήριξε το «Κόμμα των Περιοχών» και το ΚΚ Ουκρανίας που προβλέπει την περικοπή προεδρικών εξουσιών και ενίσχυση των πρωθυπουργικών.

Τώρα πλέον, οι δύο πλευρές του μέχρι πρότινος κυβερνητικού συνασπισμού έχουν δέκα μέρες για να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και στη συνέχεια άλλες 30 για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, αλλιώς ο Ουκρανός Πρόεδρος θα πρέπει να ανακηρύξει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Η κυβερνητική κρίση είχε ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, μετά τη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις 225 έδρες (από 227) σε σύνολο 450 βουλευτών και πρόσφατα οξύνθηκε αφού η Τιμοσένκο δε στήριξε την αντιρωσική υστερία του Γιουστσένκο κατά τη διάρκεια της πολεμικής σύγκρουσης της Ρωσίας με τη Γεωργία στον Καύκασο. Η στάση της αυτή φέρεται να οφείλεται στις προθέσεις της να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2009, παρ' όλο που την Τετάρτη, σε τηλεοπτικό διάγγελμά της, ισχυρίστηκε ότι θα στηρίξει έναν κοινό δημοκρατικό υποψήφιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ