Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Θέλει απευθείας συνομιλίες με Ισραήλ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Την πρόθεσή του να υποστηρίξει διπλωματικά και στρατιωτικά μια διαδικασία άμεσων συνομιλιών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας εξέφρασε, για άλλη μια φορά, ο Γάλλος Πρόεδρος. Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στη Δαμασκό, στην οποία συμπεριλήφθηκε και η πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή εκτός των Προέδρων Συρίας και Γαλλίας, του εμίρη του Κατάρ και του Τούρκου πρωθυπουργού, ο Σαρκοζί επανέλαβε ότι η Συρία μπορεί να διαδραματίσει έναν εξαιρετικά θετικό ρόλο στην περιοχή.

Ο Σύρος Πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι είναι «έτοιμος» για απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ στη βάση ενός συγκεκριμένου πλαισίου, χωρίς να υπαναχωρεί από το δικαίωμά της υποστήριξης οποιασδήποτε έκφρασης αντίστασης απέναντι σε κατοχή ισραηλινή ή άλλη. Υποστήριξε ότι η Δαμασκός έχει εκπονήσει σχέδιο έξι σημείων, που δόθηκε στο Ισραήλ, από όπου αναμένεται το δικό του σχέδιο σημείων.

Από την πλευρά του, ο Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ασαντ, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι η Συρία μπορεί ν' ασκήσει επιρροή στην Τεχεράνη και να την αποτρέψει από την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το Ιράν να δεχτεί επίθεση από το Ισραήλ συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα είναι νόμιμη ή έξυπνη αλλά ότι θα είναι καταστροφή για όλους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην τετραμερή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε, συζητήθηκαν, εκτός των συρο-ισραηλινών συνομιλιών, οι συρο-λιβανικές σχέσεις, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η κρίση στο Νταρφούρ αλλά και στον Καύκασο, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ