Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σενάρια περί «αποχώρησης» αμερικανικών δυνάμεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις προτάσεις του για το αν θα υπάρξει κάποιου είδους απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και ποιας εμβέλειας θα είναι κατέθεσε στον Πρόεδρο Μπους ο, για λίγες μέρες ακόμη, επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, λεπτομέρειες για την πρόταση Πετρέους πιθανότατα θα γνωστοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, όταν ενώπιον του Κογκρέσου θα καταθέσουν τις σχετικές απόψεις τους ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν.

Σήμερα, στο Ιράκ βρίσκονται 15 μάχιμες ταξιαρχίες, δηλαδή περίπου 146.000 άνδρες. Διαρροές υποστήριζαν ότι ακόμη και αν αποφασιστεί μια πρώτη αποχώρηση δε θα αφορά περισσότερους από 7.000 άνδρες. Πάντως, ο Πετρέους, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», εμφανιζόταν «συγκρατημένα αισιόδοξος», υποστηρίζοντας ότι «αν τα επίπεδα βίας παραμείνουν όπως είναι σήμερα με τάση βελτίωσης, τότε δεν αποκλείεται σε δέκα μήνες ν' αποχωρήσουν από τη Βαγδάτη τα αμερικανικά στρατεύματα».

Μεταφορά αρμοδιοτήτων

Από την 1η Οκτώβρη, η ιρακινή κυβέρνηση αναλαμβάνει τη διοίκηση των περίπου 100.000 μελών των ομάδων «Σάχουα», δηλαδή των σουνιτών πρώην ανταρτών, που από τα τέλη του 2006, τάχθηκαν οργανωμένα κατά της «αλ Κάιντα», συστήνοντας ομάδες που τελικά συνεργάστηκαν και με τους Αμερικανούς. Μέχρι σήμερα, η δράση των ομάδων αυτών έχει κριθεί ιδιαίτερα θετική για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών ισλαμιστών, αλλά η ιρακινή ηγεσία, σιιτική, δεν κρύβει την ανησυχία της για τη δύναμη και την επιρροή τους. Εκτός από τη διοίκησή τους, η Βαγδάτη θ' αναλάβει την καταβολή των μισθών τους και τον εξοπλισμό τους, που προς το παρόν παρέχουν οι κατοχικές δυνάμεις.

Τέλος, άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, χτες, σε βομβιστική επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη. Με τις δύο νέες απώλειες, ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών από την εισβολή, το 2003, φθάνει τους 4.153. Ο αμερικανικός στρατός δεν έκανε σχόλιο και αρκέστηκε να επιβεβαιώσει τη σύλληψη ενός ακόμη Ιρακινού εικονολήπτη ως «επικίνδυνου για την ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ