Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Κινητοποιήσεις και αντιπαράθεση

ΛΑ ΠΑΣ.--

Στο Κογκρέσο βρέθηκαν χθες κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις, απαιτώντας την άμεση απόφαση κήρυξης δημοψηφίσματος για την έγκριση του Νέου Συντάγματος εκ μέρους του Ανώτατου Νομοθετικού Σώματος, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να αναστείλει όλα τα δημοψηφίσματα.

Την Τρίτη, η CNE ανέστειλε τη διαδικασία, καθώς έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μοράλες στις 28 Αυγούστου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 7 Δεκέμβρη για την έγκριση του νέου Συντάγματος δε συνάδει απόλυτα με τις συνταγματικές επιταγές και θα πρέπει να υπάρξει η ανακήρυξή του από το Κογκρέσο.

Παράλληλα, οι λαϊκές και οι κοινωνικές οργανώσεις δηλώνουν αποφασισμένες, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, να πραγματοποιήσουν «εθνική πορεία 200 χιλιομέτρων» από το Καρακόγιο μέχρι την πρωτεύουσα Λα Πας, που θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτέμβρη, προκειμένου να πιέσουν το Κογκρέσο να εγκρίνει το νόμο «έγκρισης των δημοψηφισμάτων». Η πορεία και οι κινητοποιήσεις θα γίνουν παράλληλα με τη συλλογή υπογραφών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βολιβίας αποφάσισε να προχωρήσει σε κυρώσεις και μέτρα εναντίον των κυβερνητών του Πάντο, του Μπένι, της Σάντα Κρους και της Ταρίχα για την προώθηση μέτρων και ενεργειών που προκαλούν ζημίες στην εθνική οικονομία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, οι κυβερνήτες θα απολογηθούν στη Δικαιοσύνη για την κατάληψη και καταστροφή πλουτοπαραγωγικών πηγών και τον αποκλεισμό δρόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ