Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Διάτρητα τα «συστήματα προστασίας» των τραπεζών

Η ανεπάρκεια των τραπεζικών συστημάτων «προστασίας των καταναλωτών» από απάτες - που σχετίζονται με τη χρήση πιστωτικών καρτών - αποδείχτηκε μέσα από μια κραυγαλέα περίπτωση απάτης που ασκήθηκε σε βάρος μέλους του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Στην προκειμένη περίπτωση, ο κάτοχος πιστωτικής κάρτας («ΑΕΚ FC Diners») που είχε εκδοθεί από τη «Citibank», διαπίστωσε με έκπληξη ότι η κάρτα του είχε χρεωθεί με αγορές 105.000 ευρώ στη Ν. Υόρκη, ενώ η κάρτα δεν έχει καν τέτοιο πιστωτικό όριο και ο ίδιος δε βρέθηκε ποτέ στη Ν. Υόρκη. Αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια στιγμή η τράπεζα υποστηρίζει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ότι διαθέτει δύο μηχανισμούς «προστασίας του καταναλωτή». Με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο, βέβαια, αποδείχτηκε ότι οι ισχυρισμοί είναι κάλπικοι και οι μηχανισμοί, εφόσον εφαρμόζονται, τουλάχιστον διάτρητοι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που επικαλείται το «Νέο ΙΝΚΑ», το πρώτο εξάμηνο του χρόνου παρατηρήθηκε έξαρση στις απάτες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Μόνο μέσα σ' αυτό το διάστημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, καταγράφτηκαν 700 περιπτώσεις απάτης. Τα πρόσφατα κρούσματα αφορούσαν κυρίως υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και χρέωση με διάφορα ποσά από αγορές που έκαναν οι επιτήδειοι σε διάφορες χώρες. Η υποκλοπή των στοιχείων φαίνεται ότι έγινε είτε «σπάζοντας» τα συστήματα καταστημάτων είτε με παραπλανητικά e- mail με τα οποία ζητείται δήθεν η επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων.

Το «Νέο ΙΝΚΑ» εφιστά την προσοχή των κατόχων πιστωτικών η χρεωστικών καρτών ώστε να ενημερώνονται τακτικά και προσεκτικά για τη χρέωση της κάρτας τους και για την παραμικρή υποψία απάτης να απευθύνονται στην Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ