Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Πτώση 2,3% στο εφτάμηνο

Παραπαίει σε επίπεδα χαμηλότερα από το έτος 2000

Σε πτωτική πορεία συνέχισε στο 7μηνο του 2008 ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, όπως αυτοί κωδικοποιούνται από τη Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για πτώση της παραγωγής σε ορυχεία, μεταποιητικές βιομηχανίες, ηλεκτρισμό - φυσικό αέριο - νερό. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη χειροτέρευση σε όλους τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας (υποχώρηση ρυθμών ΑΕΠ, κατανάλωσης, επενδύσεων) που πλήττει την ΕΕ και τα άλλα καπιταλιστικά κέντρα και οικονομίες.

Τα σπασμένα πληρώνουν αποκλειστικά και μόνο τα λαϊκά στρώματα με τη λήψη πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων, την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε μέσα επίπεδα 7μηνου Γενάρη-Ιούλη 2008 η πτώση του όγκου παραγωγής στη μεταποίηση διαμορφώνεται σε 2,3%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή στη μεταποίηση κυμαίνεται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προ 8ετίας (έτους 2000). Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (7μηνο 2008) εμφανίζει πτώση 2,1%.

Στο 7μηνο του 2008:

  • Μεταποίηση: Από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους οι 12 καταγράφουν πτώση και οι 11 άνοδο. Την κατρακύλα συνέχισαν οι λεγόμενοι παραδοσιακοί κλάδοι, κλωστοϋφαντουργικών υλών (-23,2%) και ειδών ενδυμασίας (-13,9%), γεγονός που έχει να κάνει με τη μετεγκατάσταση σε χώρες φτηνού κόστους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αντίθετα, ο κλάδος τρόφιμα - ποτά εμφανίζει αύξηση 3% και η ανακύκλωση 10%. Συνολικά οι κλάδοι της μεταποίησης καταγράφουν πτώση 2,3% έναντι αύξησης 1,9% πέρυσι.
  • Ορυχεία - λατομεία: Καταγράφεται πτώση 5,7% έναντι πτώσης 0,6% πέρυσι.
  • Ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό: Εμφανίζεται οριακή υποχώρηση 0,2% έναντι αύξησης 4,9% πέρυσι. Αύξηση 13% σημειώνει η παραγωγή και διανομή φυσικού αερίου.
  • Ο γενικός δείκτης υποχώρησε 2,1% έναντι αύξησης 2,3% πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά στην ταξινόμηση κατά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας εμφανίζουν τα εξής: Ενέργεια: -1,6%, ενδιάμεσα αγαθά: -5,4%, κεφαλαιουχικά αγαθά: -2,4%, διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -4,3%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: +1,3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ