Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ζώα που επιζούν στο κενό και στην ακτινοβολία του Διαστήματος!

Ενα εκπληκτικό αποτέλεσμα έδωσε το πείραμα που έγινε στην αποστολή FOTON-M3 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Κάποια ασήμαντα, αλλά σκληροτράχηλα ζωύφια, μεγέθους όχι μεγαλύτερου από 1,5 χιλιοστό, αποδείχτηκε ότι μπορούν να επιζήσουν τόσο στο κενό όσο και στην ισχυρότατη ακτινοβολία του Διαστήματος!

Τα μικροσκοπικά ασπόνδυλα ζώα, που ονομάζονται βραδυπόρα, προέρχονταν από το Καζαχστάν, ανήκαν σε δύο διαφορετικά βιολογικά είδη και βρίσκονταν στην αφυδατωμένη κατάσταση της ζωής τους. Σ' αυτή την κατάσταση στη Γη μπορεί να επιζήσουν δεκαετίες ξηρασίας και να επανέλθουν στη δράση μόλις επανυδατωθούν από μια βροχή.

Τα βραδυπόρα που εκτέθηκαν (επί 10 μέρες) μόνο στο κενό, όταν επανυδατώθηκαν ξαναζωντάνεψαν σε ποσοστό 68%. Εκείνα που εκτέθηκαν στη 1.000 φορές ισχυρότερη σε σχέση με τη Γη ακτινοβολία του Διαστήματος επανήλθαν σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Μέχρι τώρα οι μόνοι ζωντανοί οργανισμοί που είχε διαπιστωθεί ότι επιζούν στις εχθρικές συνθήκες του Διαστήματος ήταν οι λειχήνες και ορισμένα βακτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ