Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρά προβλήματα ύδρευσης σε χωριά της Αχαΐας

Δύο σχετικές Ερωτήσεις κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Για τα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης που ταλανίζουν τους κατοίκους χωριών της Αχαΐας κατέθεσαν δύο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος και Λιάνα Κανέλλη.

Η πρώτη ΕΡΩΤΗΣΗ απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ και αφορά τα προβλήματα ύδρευσης στο χωριό Χόβολη του Δήμου Παΐων Αχαΐας. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, στην Πάτρα, σοβαρά προβλήματα με το νερό αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο χωριό Χόβολη του Δήμου Παΐων Αχαΐας. Παρά το ότι το χωριό περιβάλλεται από πηγές, 8 οικογένειες δεν έχουν νερό, ενώ στις υπόλοιπες η παροχή νερού δεν είναι επαρκής. Οι κάτοικοι επανειλημμένως έχουν παρέμβει στη Νομαρχία Αχαΐας για τη λύση του προβλήματος, που διαρκεί 8 χρόνια. Ο Δήμος Παΐων θα μπορούσε να κάνει έργο για να συνδεθεί με το δίκτυο υδροδότησης κάτι όμως που δεν έχει γίνει.

Το πρόβλημα του νερού στο χωριό Χόβολη αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης του νερού που δημιουργείται από την πολιτική εμπορευματοποίησης των πηγών και της διαχείρισης του νερού που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υλοποιούν οι δήμαρχοι που στηρίζουν.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και αναγκαίο για τη ζωή και την υγεία του λαού. Πρέπει να παρέχεται δωρεάν από ενιαίο δημόσιο φορέα ύδρευσης και αποχέτευσης με ευθύνη του κράτους. Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται έργα για την υδροδότηση όλων των περιοχών που το έχουν ανάγκη, για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, έργα συντήρησης του υπάρχοντος δικτύου, κάτι που χρειάζεται κεντρικά σχεδιασμένη παρέμβαση.

EPΩTΩNTAI οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα με ευθύνη του κράτους για την υδροδότηση του χωριού Χόβολη σύμφωνα με τις ανάγκες, χωρίς Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής».

Η δεύτερη ΕΡΩΤΗΣΗ απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά προβλήματα ύδρευσης χωριών του Δήμου Ερινεού Αχαΐας. Σ' αυτή την ερώτηση, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Σοβαρό πρόβλημα με την ύδρευση αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού Αραβωνίτσα του Δήμου Ερινεού Αχαΐας. Παρά το ότι το χωριό βρίσκεται κοντά στις πηγές του ποταμού Φοίνικα, γίνεται διακοπή της παροχής νερού για πολλές ώρες κάθε μέρα. Η διακοπή της ύδρευσης έχει επιπτώσεις και στην άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών που βρίσκονται στην περιοχή. Το χωριό υδρεύεται από τη διαδημοτική επιχείρηση ύδρευσης που έχουν συστήσει ο Δήμος Συμπολιτείας και ο Δήμος Ερινεού. Το δίκτυο παροχής έχει ζημιές. Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Συμπολιτείας μείωσε την παροχή νερού στο χωριό από 15 σε 10 κυβικά την ώρα, παρά το ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι του χωριού Ζήρια, που ανήκει στον ίδιο δήμο.

Η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης του νερού που δημιουργείται από την πολιτική εμπορευματοποίησης των πηγών και της διαχείρισης του νερού που εφαρμόζουν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υλοποιούν οι δήμαρχοι που στηρίζουν. Την ίδια ώρα ο νομάρχης και η TEAK έχουν αποφασίσει τη δημιουργία ΧΥΤΑ πάνω στις πηγές του ποταμού Φοίνικα που υδρεύει το Δήμο Ερινεού και χωριά του Δήμου Συμπολιτείας. Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ δε θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη η κατασκευή των αναγκαίων έργων άρδευσης, ενώ προκρίνονται έργα στην περιοχή που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως ανεμογεννήτριες κ.ά. Οι διαδημοτικές επιχειρήσεις λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος, με ανταποδοτικά τέλη και ακριβά τιμολόγια.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και αναγκαίο για τη ζωή και την υγεία του λαού. Πρέπει να παρέχεται δωρεάν από ενιαίο δημόσιο φορέα ύδρευσης και αποχέτευσης με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται έργα για την υδροδότηση όλων των περιοχών που το έχουν ανάγκη, για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, έργα συντήρησης του υπάρχοντος δικτύου, κάτι που χρειάζεται κεντρικά σχεδιασμένη παρέμβαση. Το νερό δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα, γεωτρήσεις, προστασία και αποκατάσταση υδροφόρου ορίζοντα, σύγχρονα δίκτυα, αρδευτικά έργα καθώς και φράγματα αποκλειστικά για ύδρευση και άρδευση, με ευθύνη του κράτους για την υδροδότηση των χωριών της περιοχής σύμφωνα με τις ανάγκες, χωρίς ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) ή ιδιωτικές εταιρείες και επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ