Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠ = Καταστροφή

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του νομού Τρικάλων, για τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσαν σε βασικές αγροτικές καλλιέργειες οι αντιαγροτικές πολιτικές της νέας ΚΑΠ

Σοβαρό πλήγμα προκάλεσαν οι πολιτικές της ΚΑΠ και στους σιτοπαραγωγούς

Eurokinissi

Σοβαρό πλήγμα προκάλεσαν οι πολιτικές της ΚΑΠ και στους σιτοπαραγωγούς
Τα παρακάτω στοιχεία, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφορούν στο νομό Τρικάλων και δείχνουν ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που ξεκίνησε από 1/1/2006, έχει, μέσα σε τρία χρόνια, προκαλέσει τεράστια μείωση στις καλλιέργειες βασικών αγροτικών προϊόντων στην περιοχή. (Ανάλογα είναι τα στοιχεία και για τους άλλους νομούς της Θεσσαλίας, όπως και σ' όλη τη χώρα.)

Ιδού τα νούμερα και τα ποσοστά:

Με σιτάρι, το 2005, πριν την ΚΑΠ, καλλιεργούνταν 72.688 στρέμματα και φέτος καλλιεργήθηκαν 47.939, (μείωση κατά 24.749 στρέμματα, δηλ. 34% ).

Με καλαμπόκι, 120.635 στρέμματα το 2005, φέτος 75.142, (μείωση κατά 45.493 στρέμματα, 37,7%).

Με βαμβάκι, 141.116 στρέμματα το 2005, φέτος 108.841, (μείωση κατά 32.275 στρέμματα, 24,9%).

Με τεύτλα, 2.386 στρέμματα το 2005, φέτος 94, (μείωση κατά 2.292 στρέμματα, 96%).

Με καπνό, 8.313 στρέμματα το 2005, φέτος 94, (μείωση κατά 8.219, 98,8%).

Οι περισσότερες από τις παραπάνω εκτάσεις - χωράφια, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής μένουν ακαλλιέργητα. Η τεράστια μείωση των καλλιεργειών, που συνεπάγεται και δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» και, σε πολλές περιπτώσεις, τη μείωση των τιμών παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, καθώς, επίσης, την περικοπή των επιδοτήσεων και την ταυτόχρονη, αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής που προκαλούν οι απανωτές ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια, επέφερε δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και έσπρωξε πολλούς ακόμα μικρομεσαίους αγρότες στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

Να γιατί είναι επείγουσα και ζωτική ανάγκη για τη μικρομεσαία αγροτιά να παλέψει για την ανατροπή της νέας ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Για να είναι αποτελεσματική και να έχει προοπτική η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς χρειάζεται και απαιτείται:

  • Ανασύσταση, ανασυγκρότηση, αναδιοργάνωση και αναπροσανατολισμός του αγροτικού κινήματος, με τον παραμερισμό των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών ηγεσιών και τη μαζικοποίηση και ισχυροποίηση της ΠΑΣΥ.
  • Αγωνιστική συμπαράταξη και συντονισμός των μικρομεσαίων αγροτών με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Πολιτικοποίηση του αγώνα, με επιδιωκόμενο στόχο την αλλαγή των συσχετισμών, σε βάρος του δικομματισμού και των «δορυφόρων» του και υπέρ του ΚΚΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη Λαϊκή Εξουσία, η οποία θα οργανώσει την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε βάρος των κερδοσκοπικών συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και, γενικότερα, του ελληνικού λαού.

Π .Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ