Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Συναντήσεις και συσκέψεις στην Ελλάδα

Επαφές με τις ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων στο στρατηγικό τομέα των μεταφορών είχε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος της TUI - TRANSPORT

Από τη χτεσινή σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Στην ένθετη φωτογραφία, ο Jose Manuel Oliveira, πρόεδρος της TUI -TRANSPORT
Από τη χτεσινή σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Στην ένθετη φωτογραφία, ο Jose Manuel Oliveira, πρόεδρος της TUI -TRANSPORT
Οι ταξικές δυνάμεις, τα ταξικά συνδικάτα στην Ευρώπη και διεθνώς εντείνουν τη δράση τους και στον τομέα των μεταφορών, μέσα από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και τις διεθνείς κλαδικές οργανώσεις της. Αναδεικνύουν στους εργαζόμενους την ανάγκη ενίσχυσης του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συντονίζουν και οργανώνουν τη δράση τους για να αποκρούσουν τη γενικευμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου σε βάρος κάθε εργασιακής κατάκτησης, με τις πλάτες των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Αλλά με τις πλάτες και των συνδικαλιστικών οργανώσεων όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως η ITF (Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών) και η ETF (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών).

Στα πλαίσια αυτά και με στόχο τον καλύτερο συντονισμό, χτες το απόγευμα έγινε ευρεία, μαζική σύσκεψη στην αίθουσα στης Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Συμμετείχαν ο Πορτογάλος πρόεδρος της TUI - TRANSPORT (Διεθνούς Ενωσης Μεταφορών), μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Jose Manuel Oliveira, άλλα μέλη από τη διοίκηση της Οργάνωσης, εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, ΠΕΣ ΝΑΤ και συνδικαλιστές από άλλα ναυτεργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στις ταξικές δυνάμεις, από την ΕΘΕΛ, τον ΟΣΕ, τον ΗΣΑΠ, τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, τους οδηγούς φορτηγών κλπ. Επίσης συμμετείχε αντιπροσωπεία από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.


Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη του προέδρου της TUI με τα προεδρεία των ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΣΟ Γιώργο Μαυρίκο, ενώ χτες το πρωί έγινε επίσκεψη στο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ», όπου ο Jose Manuel Oliveira συνομίλησε με ναυτεργάτες του πληρώματος.

Ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα

Ειδικά στην Ελλάδα η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου στους εργαζόμενους των μεταφορών φαίνεται ανάγλυφα στις εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας γενικά και της ακτοπλοΐας ειδικότερα. Σε συμπαιγνία, εφοπλιστές, ΥΕΝ, πλειοψηφία της ΠΝΟ - μέλος της ITF επιχειρούν τώρα να εφαρμόσουν στην ακτοπλοΐα τα όσα ήδη βιώνουν οι ναυτεργάτες στα ποντοπόρα και τα κρουαζιερόπλοια. Εκεί όπου με τους νόμους και τα προνόμια που έδωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (απανωτές Εγκριτικές Πράξεις για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων κλπ.), αποδεκατίζουν ραγδαία τα πληρώματα με συγκροτημένα δικαιώματα και τα αναπληρώνουν από ναυτεργάτες χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους χωρίς δικαιώματα, ενισχύοντας το δουλεμπορικό κύκλωμα.

Χτες ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τη διοίκηση της ΠΝΟ και τους εφοπλιστές της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee). Το στίγμα των δηλώσεων που έγιναν μετά τις συναντήσεις τόσο από τους εφοπλιστές όσο και από τον υπουργό ήταν η αγαστή συνεργασία μεταξύ τους για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ναυτιλίας, δηλαδή της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Οσο για τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Ι. Χαλά, αυτό που διαπίστωσε από τη συνάντηση με τον υπουργό ήταν «ότι έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον και η προσπάθεια πράγματι είναι να λυθούν θέματα», «η πρόθεση και η διάθεση του υπουργείου είναι να βρεθούν λύσεις». Την ίδια ώρα οι ακτοπλόοι εφοπλιστές επιχειρούν να επιβάλουν ντε φάκτο τις αξιώσεις τους, δένουν παράνομα τα ακτοπλοϊκά πλοία (πάνω από 11 έχουν ακινητοποιηθεί), διώχνουν μαζικά τους ναυτεργάτες, συνθλίβουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και εγκαταλείπουν τα νησιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ