Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ
Συντελεστής δόμησης στον αιγιαλό!

Τον «ασκό του Αιόλου» για την κατασκευή τεράστιων τουριστικών και άλλων συγκροτημάτων «πάνω στο κύμα» ανοίγει μια γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Νομοθετικού Εργου του ΥΠΕΧΩΔΕ, που εκδόθηκε το 2006 και ικανοποιεί τις ορέξεις των ιδιοκτητών του τουριστικού συγκροτήματος «Grand Resort» του Λαγονησίου, το οποίο τους παραχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της ΕΤΑ ΑΕ.

Ειδικότερα, με βάση την αυθαίρετη αυτή γνωμοδότηση και ο αιγιαλός, που αποτελεί κοινόχρηστο αγαθό και δημόσια περιουσία, έχει συντελεστή δόμησης. Δηλαδή, μπορεί να χτιστεί, παρά τις αντίθετες προβλέψεις του Συντάγματος, αλλά ακόμη και του νόμου 2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία, ο οποίος το επιτρέπει κατ' εξαίρεση μόνο για «κοινωφελείς περιβαλλοντικούς σκοπούς» και «για την εξυπηρέτηση υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος». Με βάση τη γνωμοδότηση αυτή, στη συνολική χερσαία έκταση του συγκεκριμένου τουριστικού συγκροτήματος προστίθενται και τα 84,620 στρέμματα του αιγιαλού και έτσι παρέχεται το δικαίωμα στους ιδιώτες μεγαλοξενοδόχους (με δεδομένο ότι ο συντελεστής δόμησης είναι 0,30) να κατασκευάσουν πρόσθετες εγκαταστάσεις 25.386 τετραγωνικών μέτρων! Παράλληλα, τους εκχωρεί την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση του αιγιαλού, αποκλείοντας την ελεύθερη πρόσβαση του λαού σ' αυτόν...

Με δεδομένο ότι η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, προωθεί την εμπορευματοποίηση της γης (μετατρέποντας αιγιαλό, παραλίες και δάση σε οικόπεδα), η γνωμοδότηση αυτή ανοίγει ένα ακόμη «παράθυρο» για να κτιστούν τουριστικά μεγαθήρια σε παραλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ