Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ
Παράνομη παραχώρηση έκτασης

Εκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

Αποψη από την παραλία στον Μπισκινόκαμπο, όπου ο Δήμος Ζαχάρως προσπάθησε να βάλει «χέρι»
Αποψη από την παραλία στον Μπισκινόκαμπο, όπου ο Δήμος Ζαχάρως προσπάθησε να βάλει «χέρι»
Παράνομη, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, είναι η παραχώρηση, για τουλάχιστον 49 χρόνια, από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) προς το Δήμο Ζαχάρως, παραθαλάσσιας έκτασης 2.593 στεμμάτων σε περιοχή ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας του Δικτύου NATURA.

Σύμφωνα με έγγραφο του Συνηγόρου - το θέμα είχε αποκαλύψει ένα χρόνο πριν ο «Ρ» - η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε στο Δήμο προκειμένου αυτός να κατασκευάσει «λυόμενες καντίνες, έργα υποδομής, προσβάσεις, διαδρόμους επικοινωνίας, χώρους στάθμευσης, δίκτυα κοινής ωφέλειας, χώρους υγιεινής κλπ.», χωρίς να έχει εγκριθεί προηγουμένως ειδική διαχειριστική μελέτη.

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι προαναφερόμενες συγκεκριμένες κατασκευές δεν είναι συμβατές εκ πρώτης όψεως με το χαρακτήρα των περιοχών NATURA. Επίσης, η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας δεν είχε λάβει γνώση του «Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας», βάσει του οποίου η ΚΕΔ παραχώρησε την προαναφερόμενη έκταση στο Δήμο Ζαχάρως.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 ο Δήμος Ζαχάρως ξεκινούσε παρεμβάσεις για την εκποίηση της παραλίας της Ζαχάρως στα ιδιωτικά οικονομικά μεγαλοσυμφέροντα για να κάνουν τουριστικές μπίζνες. Τότε, αντί να στέλνει τις μπουλντόζες για τα αντιπλημμυρικά έργα που είχε ανάγκη η περιοχή, τις έστελνε κοντά στην παραλία να ανοίγουν δρόμους κάνοντας μπίζνες πάνω στα καμένα. Ωστόσο, η ακαριαία αντίδραση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και η δυναμική παρουσία του λαού της περιοχής στο χώρο των εργασιών απέτρεψε αυτά τα σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ