Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΚΟΝΙ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παλεύουν για το μεροκάματο ζουν σε σπίτια - κοτέτσια

Στη συνοικία Μαρκόνι στο Βοτανικό βρέθηκαν χτες βράδυ και συζήτησαν με Πακιστανούς εργάτες που ζουν εκεί, μέλη του ΚΚΕ μαζί με τον Σαφίκ Αχμέντ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν

Ο Σαφίκ Αχμέντ μιλά στους μετανάστες
Ο Σαφίκ Αχμέντ μιλά στους μετανάστες
Σε σπίτια που μόνο σαν κοτέτσια ή αποθήκες μπορεί να χρησιμοποιηθούν, χωρίς αποχέτευση και θέρμανση, ζουν πέντε, έξι, επτά ή και δέκα μαζί Πακιστανοί μετανάστες, που ήρθαν στη χώρα μας, αναζητώντας το μεροκάματο και μια καλύτερη ζωή. Τα προβλήματα πολλά, στέκονται εμπόδιο και αναδεικνύουν ότι οι μετανάστες αποτελούν το πιο εξαθλιωμένο τμήμα της εργατικής τάξης.

Στη συνοικία Μαρκόνι, στο Βοτανικό, βρέθηκαν χτες το βράδυ και συζήτησαν με Πακιστανούς, εργάτες που ζουν εκεί, μέλη του ΚΚΕ, μαζί με τον Σαφίκ Αχμέντ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν, που βρίσκεται στη χώρα μας με αφορμή το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ.

Στην περιοχή ζουν πάνω από 60 Πακιστανοί, κάποιοι από αυτούς με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Το πιο κοντινό σχολείο είναι στου Ρέντη. «Πληρώνω 180 ευρώ το μήνα (σ.σ. 60 ευρώ το άτομο) για να πηγαίνουν τα τρία παιδιά μου με αυτοκίνητο στο σχολείο», μάς λέει ο Αμπντούλ Χ., ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 1990 για δουλειά και μόλις πριν δύο χρόνια κατάφερε να φέρει εδώ την οικογένειά του.

Οπως λέει, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δουλειά. Δε βρίσκουν και όταν βρουν είναι κακοπληρωμένοι και χωρίς ένσημα. «Δουλεύεις όλο το μήνα και μπορεί να σου βάλουν 6, 10 ή και καθόλου ένσημα. Ο,τι θέλουν κάνουν». Οπως ο Μ. Ιρφ. που για έξι μέρες δουλειάς παίρνει 230 ευρώ τη βδομάδα και για ένσημα ούτε λόγος. Επίσης, ένας άλλος μετανάστης μάς λέει ότι εργάζεται σε μια μικρή βιοτεχνία μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του. Δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα με 20 ευρώ τη μέρα και πολλές φορές κοιμούνται μέσα στο μαγαζί, όπως μας λένε...

Σε τέτοια σπίτια ζουν οι Πακιστανοί μετανάστες στο Μαρκόνι
Σε τέτοια σπίτια ζουν οι Πακιστανοί μετανάστες στο Μαρκόνι
Οι συνθήκες ζωής τους άθλιες. Ακόμα και αν δουλεύει κανείς από το πρωί ως το βράδυ, αυτό δεν αρκεί για να ζει ανθρώπινα. Τα «σπίτια» δεν έχουν θέρμανση. «Με ξυλόσομπες παλεύουμε να ζεσταθούμε», σημειώνουν.

Το Μαρκόνι, περιοχή του Δήμου της Αθήνας, δεν έχει αποχέτευση. Θέλουν 70 ευρώ το μήνα μόνο για βόθρο. Στα σπίτια μένουν πολλά άτομα μαζί. Το λιγότερο τρία με πέντε άτομα, ακόμα και σε σπιτάκια με ένα υπνοδωμάτιο! Ταυτόχρονα, τα ενοίκια, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, κάποιες φορές όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες, όπως λένε κάποιοι από τους μετανάστες.

Μιλώντας για αρκετή ώρα μαζί τους ο Σαφίκ Αχμέντ, είπε στους μετανάστες πως, ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν να μιλούν γι' αυτό στο ΚΚΕ, ότι το ΚΚΕ τους μιλά σαν εργάτες προς εργάτες και ότι είναι το κόμμα που θα αγωνιστεί για τα δικαιώματά τους. Σε δήλωσή του μετά την περιοδεία ο Σ. Αχμέντ τόνισε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοιες συναντήσεις βοηθούν πολύ» και σημείωσε πως είναι σημαντικό ότι το ΚΚΕ είναι κοντά στους μετανάστες, συζητά και αγωνίζεται μαζί τους για όλα τους τα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ