Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ποικίλες» διεκδικήσεις

Οι «ιερές μπίζνες» και η αρπακτικότητα των διάφορων μοναστηριών δεν έχουν τελειωμό. Ας δούμε εν συντομία κάποιες άλλες διεκδικήσεις:

  • Ποικίλες διεκδικήσεις εγείρονται από μονές και μητροπόλεις στο ...Ποικίλο Ορος. Ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θειοτόκου της Μητρόπολης Λαμίας, επικαλούμενη συμβόλαια του 1847, διεκδικεί 7.000 στρέμματα στο Ποικίλο Ορος, τα μισά από τα οποία περίπου που περιλαμβάνουν οικισμούς, δρόμους και πλατείες στους Δήμους Περιστερίου και Πετρούπολης! Αλλα 13.500 στρέμματα του Ποικίλου Ορους διεκδικεί και η Μονή Κλειστών!
  • Ολόκληρο το νησί Αϊ-Στράτης διεκδικείται με χρυσόβουλα από τις Μονές του Αγίου Ορους Μεγίστης Λαύρας, Διονυσίου και Καρακάλλου! Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι του νησιού αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο στις μονές για τη γη και τα σπίτια που διαθέτουν. Εμφανίζονται ήδη σχέδια των μονών να δημιουργήσουν στο νησί, σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες, διάφορες μεγάλες τουριστικές μονάδες...
  • Η Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους διεκδικεί, επικαλούμενη χρυσόβουλα του Βυζαντίου, 1.325 στρέμματα στη Μεταμόρφωση Δήμου Ορμύλιας στη Χερσόνησο Σιθωνίας Χαλκιδικής. Πρόκειται για έκταση που είχε παραχωρηθεί το 1966 από τη Νομαρχία Χαλκιδικής στην τότε κοινότητα και εντός της βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ένα δημοτικό σχολείο, ένα γήπεδο, το πάρκο και τα νεκροταφεία του παραθαλάσσιου οικισμού! Επίσης, η ίδια Μονή διεκδικεί έκταση 26 στρεμμάτων στον ίδιο Δήμο, όπου λειτουργούν από το 1962 κατασκηνώσεις του υπουργείου Υγείας, που φιλοξενούν 1.000 παιδιά με αναπηρίες! Οι αγωγές της Μονής για τις διεκδικήσεις αυτές πρόκειται σύντομα να συνεκδικαστούν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής.
  • Εκταση 561 στρεμμάτων εντός του προστατευόμενου από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ υγροβιότοπου Κοτυχίου - Στροφυλιάς στην Ηλεία διεκδικεί η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ