Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
Οταν τα ράσα «παίζουν» ... γκολφ

Οι «ιερές» μπίζνες στην Κρήτη έχουν όνομα: Μονή Τοπλού. Το συγκεκριμένο μοναστήρι έβαλε «στο μάτι» μια σημαντική δημόσια έκταση περίπου 26.000 στρεμμάτων στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου, μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο «ΝΑΤΟΥΡΑ», που γειτονεύει με το πανέμορφο Βάι, ενώ περιλαμβάνει και αρχαιολογικούς χώρους. Στόχος της Μονής να την παραχωρήσει - με το αζημίωτο βέβαια - σε ξένο επιχειρηματικό όμιλο, με τον οποίο έχει έρθει σε συμφωνία, προκειμένου να στήσει τουριστικό συγκρότημα 7.000 κλινών με γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα κ.ά.

Η διεκδίκηση της δημόσιας έκτασης από τη Μονή ξεκινά το 1991, προβάλλοντας οθωμανικά φιρμάνια, και η τότε κυβέρνηση της ΝΔ τη δικαιώνει. Στη συνέχεια, η Μονή δημιούργησε το ίδρυμα «Παναγιά Ακρωτηριανή» για την εκμετάλλευσή του μαζί με την ξένη εταιρεία. Στη συνέχεια, όμως, εκδίδονται οι δικαστικές αποφάσεις και η μισή έκταση περνά πάλι στο Δημόσιο. Ωστόσο, ύστερα από παραπομπή του θέματος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και σχετική του γνωμοδότηση, το Δημόσιο παραιτείται του δικαιώματός του να διεκδικήσει την έκταση! Ετσι το 1997-1998 η κυβέρνηση εγκρίνει τα επιχειρηματικά σχέδια για την τουριστική της αξιοποίηση. Η υπόθεση «παγώνει» για μερικά χρόνια, εξαιτίας αντιδράσεων τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και διεθνώς. Ωστόσο, το 2007, με κοινή υπουργική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, ανάβει ξανά το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η κατασκευή της τουριστικής μονάδας.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τη βδομάδα που πέρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατήγγειλε την υπόθεση, ανέφερε πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή και πως θα παραδώσει φάκελο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οπως, όμως, αποκάλυψε ο «Ρ» την περασμένη Παρασκευή, οι ευθύνες του ΣΥΝ για την έκβαση της υπόθεσης είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου του ΣΥΝ Αντώνης Ανηψητάκης έχει ταχθεί υπέρ της επένδυσης βάζοντας ορισμένες προϋποθέσεις, προφανώς για να κρατήσει τα προσχήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφέρει: «...χρόνια τώρα θέτουμε συστηματικά, δημόσια, αλλά και κατ' ιδίαν στις συζητήσεις με τον ηγούμενο και τους επενδυτές, τις εξής 8 προϋποθέσεις για μια πράγματι αειφορική επένδυση. Η μέγιστη προσφορά του ιδρύματος (σ.σ. που έχει ιδρύσει η Μονή Τοπλού) είναι να βοηθήσει, ώστε το έργο αυτό να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής».

Επιπλέον, θυμίζουμε ότι ο τότε νομάρχης Λασιθίου Γ. Παπατσάκωνας, που εξέδωσε την άδεια μεταβίβασης της έκτασης από τη Μονή στο Ιδρυμα, είχε εκλεγεί με κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Το ΚΚΕ είχε καταγγέλλει το ξεπούλημα της έκτασης από το 1998, χρονιά που υπογράφτηκε η σύμβαση ανάμεσα στους Αγγλους επενδυτές και το ίδρυμα της Μονής. Και, ακόμα, πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις που έγιναν στη Μονή Τοπλού τον περασμένο Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ