Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
«Χρυσόβουλες» ανταλλαγές Λίμνης με ... «φιλέτα»!

Η υπόθεση με τη διεκδίκηση της Λίμνη Βιστονίδας από τη Μονή Βατοπεδίου ξεκινά από το 1920, μόλις, δηλαδή, απελευθερώθηκε η περιοχής της Θράκης και οι εκτάσεις της περνούν στην κυριότητα του ελληνικού κράτους. Η πρώτη επίσημη γνωμοδότηση για τις διεκδικήσεις αυτές, με βάση τα βυζαντινά χρυσόβουλα και τα οθωμανικά μολυβδόμηλα, εκδόθηκε το 1922 και τις απέρριπτε.

Η Μονή, όμως, δεν το βάζει κάτω. Φτάνουμε στο διάστημα 1997 - 2008 οπότε η υπόθεση από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά και στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ, παραπέμπεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Εκείνο, με μια σειρά από διάτρητες αποφάσεις - όπως τις χαρακτηρίζει, άλλωστε και ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου - γνωμοδοτεί θετικά για την παραχώρηση χιλιάδων στρεμμάτων γύρω από τη Λίμνη Βιστονίδα, καθώς και το νησί Μπουρού.

Οι γνωμοδοτήσεις αυτές βοηθούν τις κυβερνήσεις αρχικά του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ να υπογράψουν αποφάσεις που δικαιώνουν τις απαιτήσεις της Μονής, ενώ σε μια σειρά από δίκες που γίνονται με αποφάσεις των κυβερνήσεων το Δημόσιο παραιτείται του δικαιώματός του για τη διεκδίκηση των εκτάσεων. Κι όλα αυτά παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους κατοίκους της περιοχής.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η κυβέρνηση της ΝΔ ανταλλάσσει σκανδαλωδώς την έκταση της Βιστονίδας - μια περιοχή που προστατεύεται από διεθνείς νόμους και ουσιαστικά έχει μηδενική ανταλλακτική αξία - με μια σειρά από δημόσιες εκτάσεις - «φιλέτα»: 8.608 στρέμματα δασικής έκτασης στη Χαλκιδική, αφού προηγουμένως έβαλε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει ότι... δεν είναι δασική! 180 στρέμματα στο Δήμο Βεγορίτιδας του Ν. Πέλλας. Τέσσερις εκτάσεις στον νομό Καβάλας εκατοντάδων στρεμμάτων. 2.500 στρέμματα στο Γραμματικό Αττικής. Εκταση 149 στρεμμάτων στην περιοχή Καμάριζα Λαυρίου. Αλλλες 9 εκτάσεις στην περιοχή της Χαλκιδικής και βέβαια με το ακίνητο του Ολυμπιακού Χωριού, η κατασκευή του οποίου κόστισε στον ελληνικό λαό 56 εκατ. ευρώ.

Το σκάνδαλο παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς όπως καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι, πολλές από τις εκτάσεις τις οποίες πρόσφερε η κυβέρνηση στη Μονή είναι και αρχαιολογικοί χώροι!

Το ΚΚΕ με σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή, με Ερωτήσεις που καταθέτει αποκαλύπτει τις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις και αποχαρακτηρισμούς δασών. Η κυβέρνηση κωφεύει και η Μονή συνεχίζει να ασχολείται με τις «ιερές» της επιχειρηματικές δραστηριότητες σε συνεργασία με διάφορους επιχειρηματίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ