Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ζητά να καθοριστούν χώροι για τα κέντρα αποτέφρωσης

Τον κίνδυνο να μείνει ανενεργό και να μην προχωρήσει το μέτρο της αποτέφρωσης των νεκρών επισύρει το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς εντοπίζει προβλήματα στα κέντρα αποτέφρωσης. Το Ε' Τμήμα αν και άναψε το «πράσινο φως» για την αποτέφρωση των νεκρών, εγκρίνοντας νόμιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ωστόσο κάνει και σημαντικές παρατηρήσεις, κυρίως στο ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεν καθορίζουν τους χώρους που θα εγκατασταθούν τα κέντρα αποτέφρωσης.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε μη νόμιμη τη διάταξη που αφορά τους ελέγχους λειτουργίας των κέντρων αποτέφρωσης, γιατί δε διευκρινίζεται ποιοι είναι οι αρμόδιοι για τους ελέγχους ούτε ποιες είναι οι αρμοδιότητες των ελεγκτών. Επίσης, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ σημειώνει ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ρητά στο Προεδρικό Διάταγμα ότι η τεφροδόχος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πώλησης και εμπορικής συναλλαγής.

Τέλος, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, κέντρα αποτέφρωσης μπορούν να ιδρύουν μόνο οι Δήμοι και οι Κοινότητες εντός των ορίων των υπαρχόντων νεκροταφείων ή σε επαφή μ' αυτά και πως πριν την ίδρυση του κέντρου θα συντάσσεται και θα εγκρίνεται μελέτη περιβαλλοντικών όρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ