Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εθνική ομοψυχία» και πολιτική μικροψυχία

Με μια απόφαση ντροπής, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας έκρινε ότι δεν αξίζουν την ανέγερση ενός μνημείου στον τόπο εκτέλεσής τους, στο Α΄ Νεκροταφείο της πόλης εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές που εκτελέστηκαν την περίοδο του Εμφυλίου με αποφάσεις του έκτακτου στρατοδικείου Δράμας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι με το μνημείο θα κινδύνευε «η εθνική ομοψυχία» και ότι δε θα έπρεπε «να αναμοχλεύονται τα πολιτικά πάθη».

Φυσικά, δεν πρόκειται γι' αυτό, αλλά για πολιτική μικροψυχία και εμπάθεια. Οι αρνητές του μνημείου θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι αυτό που «αναμοχλεύει» τα πολιτικά πάθη δεν είναι ένα λιτό μνημείο στη μνήμη εκείνων των μαρτύρων, ύστερα μάλιστα από 60 χρόνια, αλλά η κατάπτυστη άρνησή τους και η προσβολή στο πρόσωπο των συγγενών και των λίγων επιζώντων συναγωνιστών των θυμάτων.

Οι κομμουνιστές και οι δημοκράτες της Δράμας δεν περίμεναν φυσικά την έγκριση της παράταξης της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, για να προχωρήσουν στην ανέγερση ενός λιτού μνημείου στο γνωστό «Τοίχο των εκτελέσεων». Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ μαζί με το Συμβούλιο Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης, προκειμένου να τιμηθούν τα αθώα θύματα πολιτικής σκοπιμότητας του εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ