Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Σκηνικό αποπροσανατολισμού στη Βουλή

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποσιωπώντας τις ευθύνες των κομμάτων τους στο διαχρονικό ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», αντιπαρατέθηκαν γύρω από το αν οι «γαλάζιες» ιδιωτικοποιήσεις είναι καλύτερες από τις «πράσινες» και το αντίστροφο

Σκηνικό αποπροσανατολισμού επιχειρήθηκε να στηθεί χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις πρώην ΔΕΚΟ που - με αφορμή το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» - κατακρεουργεί κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει στους εργαζόμενους. Πρωταγωνιστές της επιχείρησης αποπροσανατολισμού ήταν κυρίως οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή των κομμάτων που είναι συνυπεύθυνα για το διαχρονικά σχεδιασμένο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής».

Ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης επαναλάμβανε μονότονα ότι η κυβέρνηση με το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» ακολουθεί μια πολιτική λογική απέναντι στους Ελληνες φορολογούμενους που επιβαρύνονται από τη λειτουργία της εταιρείας και ισχυρίστηκε ότι δείχνει αυξημένη ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι κατά τον υπουργό «δε θα χάσουν τίποτα από τα δικαιώματά τους». Κατέθεσε δε και διόρθωση στην τροπολογία, σύμφωνα με την οποία κατά τους ισχυρισμούς του υπουργού, οι συμβάσεις εργασίας σε άλλες ΔΕΚΟ θα λύνονται «αζημίως», με την προϋπόθεση ότι θα υιοθετηθούν μέτρα όπως αυτά για τους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που επί των ημερών τους ξεκίνησε η διαδικασία ξεπουλήματος, υπερασπίστηκαν το έργο των κυβερνήσεών τους (ουσιαστικά είναι παρόμοιο με τα όσα πράττει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ). Στα πλαίσια αυτά, ανέξοδα χαρακτήρισαν τον υπουργό Μεταφορών «σκληρό παιδί του καπιταλισμού», λες και αυτοί αποτελούν την πρωτοπορία της ...ανατροπής του συστήματος! Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης είπε ότι χτυπιούνται δικαιώματα εργαζομένων και είχε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη, χαρακτηρίζοντάς τον αυτόκλητο υπερασπιστή της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αντέτεινε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δίνει μαθήματα δημοκρατίας και - επιβεβαιώνοντας τη στήριξή του στην κυβέρνηση - είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ: «Εσείς μην αγωνιάτε δεν πέφτετε». Η συζήτηση επεκτάθηκε στο εάν η σημερινή κυβέρνηση είναι ισχυρή ή όχι και στο εάν ο πρωθυπουργός ελέγχει ή όχι την κατάσταση, δημιουργώντας έτσι ένα σκηνικό που καμία σχέση δεν είχε με τη συζητούμενη επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Αυταπάτες για το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ έσπειρε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος, καλώντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη συγκυρία της ΕΕ αφού αυτή τη στιγμή δίνονται κρατικές ενισχύσεις σε διάφορες τράπεζες που κινδυνεύουν και μάλιστα με την έγκριση της Κομισιόν, ενώ για μία ακόμα φορά ζήτησε τη διενέργεια εκλογών.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση που προηγήθηκε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής - με παρέμβαση που έκανε από το βήμα της Βουλής - τόνισε: Ενώ είναι υπό συζήτηση ένα σοβαρό νομοσχέδιο με τροπολογίες που σαρώνουν και ακρωτηριάζουν ασφαλιστικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, την ίδια στιγμή μέσα στη Βουλή «ωραία πράγματα λέγονται και ευφυολογήματα ακούγονται, αλλά νομίζουμε ότι υπάρχει μέγιστος αποπροσανατολισμός» και πρόσθεσε: Επιτέλους, να συζητήσουμε για την ουσία, για το ότι σήμερα η κυβέρνηση προχωράει στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας, ακρωτηριάζει δικαιώματα εργαζομένων, αναγορεύοντας τον όποιο εκκαθαριστή σήμερα της «Ολυμπιακής», αύριο του ΟΣΕ, ως έναν απόλυτο άρχοντα ο οποίος λύνει και δένει. «Πρέπει να συζητήσουμε επί της ουσίας και να μην αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο», κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ