Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερψηφίστηκε η απαράδεκτη τροπολογία

Οι βουλευτές του KKE καταψήφισαν την κυβερνητική τροπολογία, που ολοκληρώνει το αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις και σμπαραλιάζει κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος

Την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας για τις ιδιωτικοποιήσεις των πρώην ΔΕΚΟ που, με αφορμή το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» σήμερα, σμπαραλιάζει κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος ζήτησαν χτες στη Βουλή με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της σχετικής ολοήμερης συζήτησης. Ωστόσο, μετά το τέλος της συζήτησης, με την ψήφο των κυβερνητικών, η τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ - όπως και αυτή για τον ΟΣΕ - εγκρίθηκε με ονομαστική ψηφοφορία 51 υπέρ και 49 κατά. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 50 βουλευτές της ΝΔ και ο Στ. Δαϊλάκης, που διαγράφηκε πρόσφατα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Κατά ψήφισαν 49 βουλευτές από ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. Ελειπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνης.

Ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι μ' αυτή επιδιώκεται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των πρώην ΔΕΚΟ και να επιταχυνθεί η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος όχι μόνο για την «Ολυμπιακή» αλλά και όσους οργανισμούς και επιχειρήσεις παραμένουν στο Δημόσιο, αφού η κυβέρνηση εξαιρεί αυτές τις επιχειρήσεις ακόμα και από το πτωχευτικό δίκαιο, διευκολύνοντας το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της τροπολογίας:

  • Ο λεγόμενος «εκκαθαριστής» μπορεί να εκποιήσει τεράστια κρατική περιουσία με υποτυπώδη διαγωνισμό, χωρίς να απαιτείται η εκτίμηση των προς εκποίηση υπηρεσιών και διαφόρων υπηρεσιακών στοιχείων της επιχείρησης.
  • Τα εργασιακά δικαιώματα - συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όλες οι δράσεις των σωματείων - καταργούνται και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις στην κυριολεξία παραδίδονται στο έλεος των ιδιωτών επιχειρηματιών, οι οποίοι θα μπορούν να τους απολύσουν και χωρίς αποζημίωση.

Συνοψίζοντας, η Β. Νικολαΐδου υπογράμμισε πως η εκποίηση της δημόσιας «Ολυμπιακής» είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και το λαό μας συνολικά και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συντονίσουν την πάλη τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στη χώρα μας. Σχετικά με τον ΟΣΕ τόνισε ότι προωθείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του μέσω της συρρίκνωσης του έργου του και του εργατικού δυναμικού, αφού οι αρμοδιότητες συντήρησης μεταφέρονται από τον ΟΣΕ στην ΕΡΓΟΣΕ.

Με τη σειρά του ο Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι η διόρθρωση που έκανε ο υπουργός στην τροπολογία για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, είναι απλές και ανέξοδες διακηρύξεις. Εκανε αναφορά στον ΟΣΕ λέγοντας ότι το επαρχιακό δίκτυο έχει απαξιωθεί, όπως φαίνεται για παράδειγμα στο Βόλο όπου κόπηκαν δέκα δρομολόγια, ενώ στην ίδια περιοχή έχει εγκαταλειφθεί εργοστάσιο κατασκευής υλικού του ΟΣΕ αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Σχολιάζοντας δε αναφορά του Αλ. Αλαβάνου ότι η ΕΕ επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις με αφορμή την κρίση στις τράπεζες, τόνισε ότι η αλήθεια είναι πως η ΕΕ σπεύδει να στηρίξει μόνο το κεφάλαιο όταν αυτό κινδυνεύει, και μάλιστα το στηρίζει σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Η κυβέρνηση σήμερα προβαίνει σε μια επίσημη αεροπειρατεία σε βάρος της «Ολυμπιακής» την οποία παραδίδει στον «επενδυτή» όπως επιτάσσει η ΕΕ, τόνισε στη δική της παρέμβαση η Λ. Κανέλλη υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι το ΚΚΕ δε θα δώσει ούτε «μάσκες οξυγόνου» στους κυβερνώντες όταν αυτοί θα πέφτουν. Ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ λέγοντας ότι επί δεκαετίες διοικούσαν την «Ολυμπιακή» και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι είναι βουλευτές και των δύο κομμάτων. Κοινή στρατηγική, είπε, είναι ο εξευτελισμός της δημόσιας περιουσίας προκειμένου στη συνέχεια αυτή να εκποιηθεί στους ιδιώτες και υπενθύμισε τους Αγγλους μάνατζερ που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην «Ολυμπιακή» οι οποίοι πήραν κοντά ένα δισ. δραχμές αποζημίωση χωρίς να κάνουν το παραμικρό.

Συνολική τοποθέτηση επί του θέματος έκανε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας ότι η μήτρα που γεννάει πολιτικές ξεπουλήματος όπως η σημερινή της «Ολυμπιακής» είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ την οποία - για να μην πέφτουν από τα σύννεφα κάποιοι, όπως είπε χαρακτηριστικά - την ψήφισαν από κοινού η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ και την εφάρμοσαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις. Σήμερα, είπε, η ΝΔ ολοκληρώνει για την «Ολυμπιακή» ό,τι είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ και ανοίγει το δρόμο και για τον ΟΣΕ αλλά και για ό,τι ακόμη δεν έχει ξεπουληθεί. Πρόκειται, συνέχισε, για συνειδητή πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1994 και μέχρι σήμερα, με τα διάφορα προγράμματα εξυγίανσης ψαλιδίζονται σιγά σιγά τα φτερά της «Ολυμπιακής».

Ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε ότι από το 2003 μέχρι σήμερα δεν έχει κλείσει κανένας ισολογισμός της «Ολυμπιακής» επιτρέποντας έτσι στον υπουργό να λέει συνειδητά ψέματα, όπως ότι η εταιρεία δημιουργεί χρέος ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Σχετικά με την απαράδεκτη τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ τόνισε ότι οδηγούμαστε σε ακρωτηριασμό εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και σχολιάζοντας την τροποποίηση του υπουργού για την «αζημίως απόλυση» είπε ότι δεν έχει πρακτικά καμία αξία και πρόκειται για διατύπωση ευχών, αφού οι κυβερνήσεις όταν θέλουν να χτυπήσουν δικαιώματα είναι σαφέστατες, ενώ όταν αναφέρονται στην προστασία τους διατυπώνουν απλώς ευχές.

Το ΚΚΕ, συνέχισε, είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την τροπολογία, η οποία οδηγεί σε οπισθοδρόμηση, σε σκοτεινές για τους εργαζόμενους εποχές και κατήγγειλε ότι οι κυβερνώντες δε βλέπουν ότι τα σχέδιά τους αφορούν ανθρώπους και όχι νούμερα. Ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε και την προωθούμενη απαξίωση του ΟΣΕ, ενώ αναφερόμενος στα όσα περί STAGE (ανασφάλιστη εργασία) είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, υπενθύμισε πως αυτά ξεκίνησαν από το 1996 όταν και ξηλώθηκε το οκτάωρο με τη στήριξη της ΝΔ, ενώ τα προγράμματα αυτά τα εφαρμόζουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ