Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διανέμονται δωρεάν τα απαραίτητα συγγράμματα
  • Με Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ καταγγέλλει την περικοπή δωρεάν διανομής συγγραμμάτων με βάση τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο
  • Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνει η ΠΚΣ για δωρεάν συγγράμματα σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές

Την περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, που εφαρμόζεται με βάση το νέο νόμο - πλαίσιο, καταγγέλλει το ΚΚΕ και διατυπώνει την απαίτηση να διανέμονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές και σπουδαστές, μέσα και από Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος στη Βουλή. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας και Γιάννης Πρωτούλης ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να προμηθευτούν όλοι οι φοιτητές και σπουδαστές όλα τα απαραίτητα βιβλία που είναι αναγκαία για τη διδασκαλία κάθε μαθήματος άμεσα και δωρεάν και να σταματήσει το αντιπαιδαγωγικό μέτρο ο κάθε φοιτητής να επιλέγει στα τυφλά ένα σύγγραμμα από μια λίστα, για μάθημα που αντικειμενικά δε γνωρίζει».

Οπως καταγγέλλεται στην Ερώτηση, «με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και σε εφαρμογή της διάταξης του νόμου - πλαισίου σχετικά με την αλλαγή του τρόπου διανομής των συγγραμμάτων, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι φοιτητές και σπουδαστές να αναγκάζονται από μια λίστα δύο και παραπάνω συγγραμμάτων ανά μάθημα να διαλέγουν μόνο ένα το οποίο ενημερώνονται ότι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν. Με βάση στοιχεία των ίδιων των διδασκόντων σε αρκετά μαθήματα δεν υπάρχει μόνο ένα σύγγραμμα που να καλύπτει το 100% της διδασκαλίας κι έτσι οι φοιτητές και σπουδαστές οδηγούνται στο να αγοράσουν επιπλέον κάποιο άλλο. Πρόκειται, λοιπόν, για περικοπή του δικαιώματος της παροχής δωρεάν συγγραμμάτων.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έτσι καταπολεμάται η "αυθεντία" του καθηγητή και ότι καταργείται το ένα και μοναδικό σύγγραμμα είναι έωλο, αντίθετα ενισχύονται αυτά που δήθεν έρχεται να καταπολεμήσει, καθώς ζητείται από τους φοιτητές να επιλέξουν τελικά ένα και μοναδικό σύγγραμμα για ένα μάθημα που δεν έχουν καν παρακολουθήσει τι πραγματεύεται. Γεγονός που αποκαλύπτουν μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις τους οι ίδιοι οι πρυτάνεις τριών πανεπιστημίων. Το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα πιο έντονο για τους πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές».

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΚΣ στο υπουργείο

«Δεν πειθαρχούμε στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Απαντάμε με σύγκρουση και ρήξη. Ολοι στον αγώνα». Με το παραπάνω κάλεσμα η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας διοργανώνει κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για να διατρανωθεί το δίκαιο αίτημα για δωρεάν διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές.

Ετσι, σήμερα στις 10 το πρωί, συνδικαλιστές φοιτητές και σπουδαστές, εκλεγμένα μέλη των ΔΣ των συλλόγων, προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Η ΠΚΣ απαιτεί: Ολα τα βιβλία σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές και σπουδαστές δωρεάν. Να μην περάσει η κάρτα και η λίστα συγγραμμάτων. Να καταργηθεί ο νόμος για τα κολέγια, να μην εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ. Να καταργηθεί συνολικά ο νόμος - πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική λειτουργία σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ