Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Με το βλέμμα στραμμένο στα «προγράμματα»

Στη λογική της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και της έρευνας από επιχειρήσεις και, ελεγχόμενα από τις επιχειρήσεις, ταμεία της ΕΕ, φαίνεται να κινείται η πρωτοβουλία προβολής του ερευνητικού έργου των ελληνικών πανεπιστημίων, που διοργανώνουν στις 7 Οκτώβρη, στο Μέγαρο Μουσικής. Αυτό προκύπτει από τα όσα ειπώθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι πρυτανικών πανεπιστημιακών αρχών, όπου ανακοινώθηκε η επικείμενη εκδήλωση.

Στη χώρα μας, όπως αναφέρθηκε, το 80% της συνολικής ερευνητικής δραστηριότητας πραγματοποιείται στα πανεπιστήμια από περισσότερους από 30.000 ερευνητές, αλλά, όπως σημειώθηκε, για την έρευνα διατίθεται μόνο το 0,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή και ενώ το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης και μαζί της διεκδίκησης κρατικών κονδυλίων για τα πανεπιστήμια και την έρευνα θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή, οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων κάνουν λόγο για ερευνητικά προγράμματα που ...«αποφέρουν» ποσά, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό κίνητρο ως έναν από τους βασικούς παράγοντες της διεξαγωγής τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα τελευταία πέντε χρόνια τα ερευνητικά προγράμματα απέφεραν στα πανεπιστήμια 1.481.689.000 ευρώ, τη στιγμή που την ίδια περίοδο ο τακτικός προϋπολογισμός του κράτους ήταν μόλις 966.470.000 ευρώ.

Πηγές χρηματοδότησης της πανεπιστημιακής έρευνας (που είναι και αυτές που καθορίζουν τον προσανατολισμό της, αλλά και το ποιος καρπώνεται το αποτέλεσμά της σήμερα), είναι οι επιχειρήσεις και τα κοινοτικά κονδύλια, που στρέφουν την έρευνα στην εξυπηρέτηση της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο άλλωστε αποτύπωσε και στη στρατηγική της Λισαβόνας τη σημασία που δίνει στην ανάπτυξη της έρευνας ως μέσου αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Χρηματοδότηση της έρευνας με κοινοτικά κονδύλια, μέσω του ΕΣΠΑ, εξήγγειλε χτες και ο Γ. Πανδρεμένος, ειδικός γραμματέας διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ του υπουργείου Παιδείας και, όπως είπε, έχει ζητηθεί από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για την έρευνα, ενόψει της δημοσίευσης της πρόσκλησης για τις καινοτόμες δράσεις που θα αναπτυχθούν μέσω του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας Ν. Ασημακόπουλος, ενόψει της έναρξης των νέων Πλαισίων Στήριξης και του ΕΣΠΑ, δήλωσε ότι τα ΑΕΙ είναι πρόθυμα να απορροφήσουν πόρους για να στηρίξουν τις υποδομές, τους νέους ερευνητές και τα εργαστήρια. Το αίτημα για πραγματική αυτονομία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα πανεπιστήμια, επανέλαβε ανάμεσα σε άλλα ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Σ. Πανάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα πανεπιστήμια θέλουν το κράτος να έχει εμπιστοσύνη σε αυτά, να τους ζητά απολογισμό στο τέλος και να τα αφήνει να ανοίξουν τα ...φτερά τους. Ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γ. Πολύζος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ, υποστηρίζοντας ότι οι εισροές από αυτό επανεπενδύονται σε εκπαιδευτικό έργο και ανάπτυξη της βασικής έρευνας. Παράλληλα, επανέφερε το αίτημα των διοικήσεων των Πολυτεχνείων της χώρας να αναγνωριστούν ως μάστερ οι πενταετείς σπουδές σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ