Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Τίμησαν τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

Από την εκδήλωση τιμής για τον ήρωα Γ. Βλαχούτσικο
Από την εκδήλωση τιμής για τον ήρωα Γ. Βλαχούτσικο
Την περασμένη Κυριακή (28 Σεπτέμβρη), επέτειος της εκτέλεσης του Γιώργη Βλαχούτσικου (καπετάν Ευβοιώτη), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πολιτικό και θρησκευτικό μνημόσυνο στον τόπο ταφής του, στον Αϊ - Γρηγόρη, στο Σταυρό Λίμνης.

Ο Γιώργης Βλαχούτσικος, γνωστός ως καπετάν Ευβοιώτης, γεννήθηκε το 1916 στη Λίμνη Ευβοίας. Από τα μαθητικά του χρόνια, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Αργότερα, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1940-41 πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο. Στην Κατοχή (1940-44) πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με πλούσια δράση σαν πολιτικός καθοδηγητής, αλλά και σαν καπετάνιος του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην Εύβοια.

Μετά την απελευθέρωση στην Αθήνα, όταν δούλευε στο αεροδρόμιο Χασανίου, γνωρίστηκε με τον Θύμιο Καψή (Ανάποδο) που ήταν κρατούμενος εκεί, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας και τον βοήθησε στη δραπέτευσή του. Οι δυο τους εντάχθηκαν στο ΔΣΕ στην περιοχή Φθιωτιδοφωκίδας, όπου αναδείχτηκε καπετάνιος του 6ου Λόχου του Καλλίδρομου. Με εντολή του Αρχηγείου, αργότερα, δημιούργησαν και καθοδήγησαν το ανεξάρτητο τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ. Με αρχηγό τον Ανάποδο και υπαρχηγό τον Ευβοιώτη, γράφτηκε μια 3χρονη ηρωική σελίδα στην Ιστορία της Εύβοιας όπου θυσιάστηκαν και οι δυο στον ιερό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

Το τέλος του Γιώργη Βλαχούτσικου ήταν οικτρό, όπως και του (καπετάν Ανάποδου) Θύμιου Καψή. Χτυπήθηκε, μετά από προδοσία, ΑΝΑΝΔΡΑ την ώρα του ύπνου του - ανήμερα στην επέτειο του ΕΑΜ - στις 27 Σεπτέμβρη 1949, στη θέση Λούπα - Φράγανα, στο ΚΑΝΤΗΛΙ, πάνω από τη γενέτειρά του. Προηγουμένως, είχε επικηρυχτεί το κεφάλι του από το ματοβαμμένο ξενόδουλο καθεστώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τη μέρα της εκτέλεσής του (27 Σεπτέμβρη 1949) που τελείται οργανωμένο μνημόσυνο στον τόπο ταφής του. Κυνηγημένος και μετά θάνατον από εχθρούς και κιοτήδες, ο Γιώργης Βλαχούτσικος μνημονευόταν μαζί με άλλους αγωνιστές, στο πολιτικό μνημόσυνο του Θύμιου Καψή (Ανάποδου), που οργανώνει κάθε χρόνο η ΝΕ Ευβοίας του ΚΚΕ.

Στην ομιλία, εκ μέρους της ΝΕ Ευβοίας του ΚΚΕ, έγινε αναφορά στη ζωή και τους αγώνες του Γ. Βλαχούτσικου, τονίζοντας ότι η πίστη στα ιδανικά και η συνέχιση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα είναι στόχοι το ίδιο αναγκαίοι και σήμερα. Τέλος, απευθύνθηκε κάλεσμα σε συντρόφους και φίλους στον αγώνα για Αντεπίθεση και Ανατροπή.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την ΚΟ Λίμνης του ΚΚΕ και τους συγγενείς του καπετάνιου και, όλοι μαζί, έψαλαν τον Εθνικό Υμνο. Ανανέωσαν τη συνάντησή τους, στο μνημόσυνο του Θύμιου Καψή (Ανάποδου) στις αρχές του Νοέμβρη.

Η ανιψιά του καπετάν Ευβοιώτη Ιωάννα Αργυρίου - Βλαχούτσικου εκφράζει τις ευχαριστίες της στην ΚΟ Λίμνης που οργάνωσε και συντόνισε την τελετή, καθώς και τον ιερέα, που αψήφησαν την κακοκαιρία και τέλεσαν το μνημόσυνο στον τόπο ταφής του.

  • Στη μνήμη του Γιώργη Βλαχούτσικου, η ανιψιά του και η μητέρα της Θέτις Βλαχούτσικου προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» το ποσόν των 300 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ