Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
«Ζεσταίνουν» το διάλογο με αμοιβαία ανοίγματα

Η επιβεβαίωση ότι έχει ανοίξει ένας άτυπος διάλογος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα μια μελλοντική κυβερνητική συνεργία, έρχεται από τον κυριακάτικο Τύπο, όπου φιλοξενούνται συνεντεύξεις στελεχών των δύο κομμάτων, μέσω των οποίων προλειαίνεται το έδαφος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σαν να πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια αμοιβαίων ανοιγμάτων των δύο χώρων και άρσης των «εμποδίων», ο ένας μετά τον άλλο σπεύδουν, ουσιαστικά, να βάλουν στο τραπέζι την ατζέντα της συνεργασίας, επικεντρώνοντας σε μια αντικυβερνητική - αντινεοφιλελεύθερη κριτική, στην οποία φυσικά χωράει η σοσιαλδημοκρατική εκδοχή διαχείρισης της κυβερνητικής εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο Ν. Χουντής, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συνοψίζοντας με έναν τρόπο τη γραμμή της «συνεργασίας», αλλά και δίνοντας τον τόνο δήλωσε στο σταθμό «Μέγκα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει τη συνεργασία με όσους συμφωνούμε προγραμματικά να αγωνιστούμε για να αλλάξει η αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Από το ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, έσπευσε χτες να δηλώσει έτοιμος για το διάλογο. «Για να υπάρξει, είπε, συνεργασία, πρέπει να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Για να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση, πρέπει να υπάρχει διάλογος. Εμείς ξεκινάμε από το διάλογο».

Στον κυριακάτικο Τύπο, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος είναι και μέλος της ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» επισημαίνει ότι «το τραπέζι της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου το στρώνουν οι εξελίξεις» και «το θέμα είναι πόσο έτοιμοι, ανανεωμένοι και με επίγνωση των αναγκών για τη χώρα και το λαό προσερχόμαστε σ' αυτό». Επίσης εκτιμά ότι είναι εφικτή η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και εάν το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Στην ίδια εφημερίδα υπάρχει και συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ο οποίος δηλώνει ότι «αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία ανοίγουν δυνατότητες για "λύσεις" που θα βασίζονται σε συνεργασίες ή σε επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις, ενδεχόμενες συμφωνίες θεσμικού χαρακτήρα για αλλαγή του εκλογικού συστήματος ή και γενικότερα του πολιτικού συστήματος». Οσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, ο Μιχ. Παπαγιαννάκης ζητάει «να προηγηθεί ανασκόπηση και διαπραγμάτευση για τα συνολικά ζητήματα του πολιτικού συστήματος, με προτάσεις συμφωνιών άμεσων μεταρρυθμίσεων».

Ξεχωριστή σημασία έχει η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυριακάτικη «Αυγή» που προβάλλεται από την πρώτη σελίδα. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Πρέπει να αποτελεί σταθερή πολιτική διεκδίκησή μας και στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ η απόκρουση της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής πολιτικής η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια».

Ομως, πιο αποκαλυπτικός είναι ο Φ. Κουβέλης σε συγκεκριμένη ερώτηση για την περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα και τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση προβάλλεται μέσα σε ξεχωριστό πλαίσιο από την «Αυγή»: «Αυτό που θα πω με βεβαιότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αδιαφορήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εμείς πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το πώς διευθύνεται η κοινωνία, πώς και από ποιους κυβερνιέται η χώρα».

Στη γραμμή της προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ υπερθεματίζει και ο Θ. Μαργαρίτης, στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στα χθεσινά «ΝΕΑ». Σε ερώτηση για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και τι θα εισηγηθεί ο ίδιος, απαντάει: «Να αναζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια εναλλακτική λύση με βάση ένα ρεαλιστικό αλλά και ριζοσπαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Η λύση αυτή αφορά εκτός από το ΣΥΝ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Οικολόγους - Πράσινους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ