Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζονται οι ενέσεις ρευστότητας

Associated Press

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η ελεύθερη πτώση των χρηματιστηρίων συνεχίζεται παρά την έγκριση εκ μέρους του αμερικανικού Κογκρέσου του νομοσχεδίου «διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος», την αυθημερόν υπογραφή του Προέδρου Τζορτζ Μπους και τη μίνι σύνοδο των τεσσάρων ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν και στο G8.

Το κλίμα στη Γουόλ Στριτ χαρακτηρίζεται «εκρηκτικό». Σύμφωνα με αναλυτές, ούτε και οι πρωτοβουλίες της γερμανικής κυβέρνησης, που προχώρησε σε ένεση ρευστότητας με διοχέτευση 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση της HYPO Real Estate, και με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ με διάγγελμα να εγγυάται τις καταθέσεις των ιδιωτών - οι πρώτες εκτιμήσεις τις ανεβάζουν στα 568 δισ. ευρώ - επέφεραν κάποια «ηρεμία».

Την ανακοίνωση για τη διάσωση της Hypo ακολούθησαν σειρά εξελίξεων:

-- Δανία, Σουηδία και Ισλανδία ανακοίνωσαν την αύξηση του ποσού για την προστασία των καταθετών. Είχε προηγηθεί η Ιρλανδία που είχε ανακοινώσει στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας σχέδιο για την εξασφάλιση των χρημάτων των καταθετών, ποσό που φτάνει στα 420 δισ. ευρώ ή πέντε φορές το ΑΕΠ της χώρας.

-- Η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas επιβεβαίωσε πως εξαγόρασε τις μονάδες της «Fortis» στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο έναντι 14,7 δισ. ευρώ, μία κίνηση που θα δημιουργήσει «την πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα όσον αφορά το ύψος των καταθέσεων».

-- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Κεντρική Τράπεζα Αγγλίας και άλλες κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες προσέφεραν, σύμφωνα με το BBC, περισσότερα από 74 δισ. δολάρια σε βραχυπρόθεσμα δάνεια. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), η EKT και η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για κοινή ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων για την τόνωση των διεθνών αγορών.

«Μίνι σύνοδος» υπό τον Σαρκοζί

Σε πολιτική δέσμευση κατέληξαν, το Σάββατο, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, που συνεδρίασαν με αφορμή τη χρηματοοικονομική κρίση, δηλώνοντας ότι δεσμεύονται από κοινού για την εξασφάλιση της υγείας και της σταθερότητας του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος και θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχουν αυτό το στόχο.

Οι τέσσερις της «μίνι συνόδου» κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει άμεσα τις προτάσεις της για την ενίσχυση και την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων στην ΕΕ. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, ο επικεφαλής του Συμβουλίου για το παρόν εξάμηνο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε: «Αναλάβαμε το επίσημο εγχείρημα ως επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων να στηρίξουμε τις τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα υπό το φως της κρίσης».

Παράλληλα, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παγώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, με τον Σαρκοζί να σημειώνει ότι η εφαρμογή του θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις εξαιρετικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε.

Ο Πρόεδρος του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε, άμεσα, υποστηρίζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστό «στο σύνολό του», καθώς θέτει τα όρια που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα ευρωπαϊκά κράτη όσον αφορά στο χρέος και στο δημόσιο έλλειμμα...

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι κάθε χώρα οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να προσβάλλει τα συμφέροντα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Εκ μέρους της γαλλικής προεδρίας ο Σαρκοζί επανέλαβε, χτες, πως «όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν, ο καθένας απ' την πλευρά του, ότι έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είτε πρόκειται για ενέσεις ρευστού που θα προέρχεται από τις κεντρικές τράπεζες, είτε για ενισχυμένα μέτρα για την εγγύηση των αποταμιευτών. Κανένας αποταμιευτής στις τράπεζες των χωρών μας δεν κινδυνεύει να χάσει τα χρήματά του και εμείς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα ώστε να προστατευτεί και το σύστημα και οι αποταμιευτές. Για τη λήψη των μέτρων αυτών οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν την αναγκαιότητα συντονισμού για μια στενή συνεργασία».

Στηρίζουν το τραπεζικό κεφάλαιο

Την ετοιμότητά τους για την ενεργοποίηση ευρείας έκτασης μέτρων κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα με στόχο τη στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου που βρίσκεται στη δίνη της κρίσης εξέφρασαν αργά χτες το βράδυ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Γιούρογκρουπ. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεισφέρει, για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο, στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, ώστε να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. Αντίστοιχη ήταν και η θέση του προέδρου του Γιούρογκρουπ, ο οποίος δήλωσε: «Συμφωνήσαμε όλοι ότι κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συστημικού χαρακτήρα δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση. Δεσμευτήκαμε όλοι στο δρόμο της διάσωσης των τραπεζών και ασφαλειών».

η


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ