Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτύρονται οι γονείς για ακατάλληλα σχολικά κτίρια

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών για την απαράδεκτη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η σχολική στέγη στη χώρα μας αναδεικνύει με σχετική της ανακοίνωση η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ.

Αιτία για την έκδοση της ανακοίνωσης αποτέλεσε η όξυνση του προβλήματος στην πόλη της Ορεστιάδας, μετά και τους ελέγχους που πραγματοποίησαν συνεργεία μηχανικών της Νομαρχίας που έκριναν ακατάλληλα και επικίνδυνα το κτίριο του 1ου Γυμνασίου καθώς και το κτίριο όπου συστεγάζονται το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο.

Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν κακοτεχνίες που αφορούν κυρίως την ποιότητα του μπετόν, αλλά και το έδαφος πάνω στο οποίο χτίστηκαν τα κτίρια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στατικότητας. Αμέσως μετά τους ελέγχους διατάχθηκε η εκκένωση των δύο κτιρίων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί άμεσο πρόβλημα στέγασης των σχολείων.

Αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιουργήθηκε ήταν το μεν δεύτερο Λύκειο να μεταφερθεί σε νέο κτίριο, ενώ τα δύο Γυμνάσια να συστεγάζονται μαζί με άλλα σχολεία και να είναι μονίμως σε απογευματινή βάρδια. Κι αυτό τη στιγμή που υπάρχουν κτίρια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν τα σχολεία (μετά από την απαραίτητη ανακαίνιση) μέχρι να ανεγερθούν καινούριες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΑΕ Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ «τα σχολεία της Ορεστιάδας, που με καθυστέρηση πολλών χρόνων ανακάλυψαν κάποιοι ότι είναι επικίνδυνα, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η κυβερνητική πολιτική με τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιτρέπει την ασυδοσία στο χώρο των Δημοσίων Εργων και σε ορισμένους επιτήδειους να βάζουν το κέρδος πάνω από τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων».

Παράλληλα, καταδεικνύει τις ευθύνες της Νομαρχίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «για 10 χρόνια κώφευε στις εκκλήσεις των διευθυντών των Σχολείων για την επικινδυνότητα των διδακτηρίων και σε κάθε ευκαιρία προσπαθούσε να αθωώσει την κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση ωραιοποιώντας καταστάσεις».

Τέλος, η Αχτιδική Επιτροπή δηλώνει ότι συμμερίζεται τη δίκαιη αγανάκτηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών και καλεί όλους όσοι πλήττονται από την αντιεκπαιδευτική πολιτική «να συγκροτήσουν το Μέτωπο Παιδείας, που θα ακυρώσει τους νόμους της Αντιμεταρρύθμισης και θα διεκδικήσει μια εκπαίδευση αντάξια των καιρών και της νεολαίας μας».

Στη Θεσσαλονίκη

Στην επιφάνεια έρχεται για μια ακόμα φορά το πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, μετά τις αποκαλύψεις ότι το 1ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών στεγάζονται σε κτίριο του 1934 αμφίβολης στατικότητας. Οπως καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί, το κτίριο είχε κριθεί μετά το σεισμό του 1978 ακατάλληλο, αλλά μετά από τσιμεντενέσεις που έγιναν όχι απλώς τα σχολεία συνέχισαν να στεγάζονται εκεί, αλλά έγιναν και επεκτάσεις.

Αν και μηχανικοί της Νομαρχίας επιμένουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας των κτιρίων, γονείς και εκπαιδευτικοί, με έκδηλη ανησυχία, ζητούν άμεση μεταστέγαση των σχολείων σε νέα κτίρια, τα οποία όμως είναι αμφίβολο αν και πότε θα αναγερθούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ