Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για παρουσία της ΕΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΚΟΡΙΤΣΑ.--

Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου «δεν μπορεί» να αποτελέσει προηγούμενο για την απόσχιση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Γεωργία ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον Γεωργιανό Πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Λίγες ώρες μετά, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, που δέχεται τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την πρόσφατη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, υπεραμύνθηκε της απόφασής του υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια ήταν «αποτέλεσμα σοβαρής πολιτικής και όχι βεβιασμένης απόφασης». Παραδέχτηκε ότι ανέμενε τις σφοδρότατες αντιδράσεις της Σερβίας αλλά αποφάσισε την αναγνώριση του προτεκτοράτου βάζοντας πρώτα τα «συμφέροντα» του Μαυροβουνίου...

Στο μεταξύ στελέχη της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) εξακολουθούν να αναζητούν φόρμουλα «νομιμοποίησής» της ασκώντας πιέσεις στην τωρινή σερβική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και να την αποδεχτεί. Ισχυρίστηκαν για πολλοστή φορά ότι δεν απαιτείται νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι το ζήτημα θα μπορούσε να καλυφθεί με μία ανακοίνωση από τον ΓΓ του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ