Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνης «αντίδωρο» για τα 90χρονα του ΚΚΕ

Η Μερόπη Πρέκα
Η Μερόπη Πρέκα
Τέρψη και χαρά των ματιών και βαθύτατη συγκίνηση προκάλεσε στον «Ριζοσπάστη» μια απρόσμενη, εντελώς ξεχωριστή, εξαιρετικής καλλιτεχνικής μορφής προσφορά προς την εφημερίδα μας και το ΚΚΕ. Πρόκειται για προσφορά, και μάλιστα πρωτόβουλης, εκ βάθους ψυχής, της εξαιρετικής ζωγράφου - χαράκτριας Μερόπης Πρέκα, συντρόφισσας στη ζωή και την τέχνη, του αλησμόνητου σπουδαίου ζωγράφου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Πάρι Πρέκα. Προσφορά μιας δημιουργού, που διακρίνεται όχι μόνο για την ομορφιά της τέχνης της, αλλά και για την έμφυτη ευγένεια και σεμνότητα, το ήθος και την υπεραισθαντικότητά της και σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης.

Η Μερόπη Πρέκα, με αφορμή τα 90χρονα του ΚΚΕ, θέλοντας να τα τιμήσει, αυτόβουλα πρόσφερε στον «Ριζοσπάστη» 23 πανέμορφες μορφολογικά και χρωματικά λιθογραφίες της. Οι περισσότερες λιθογραφίες εικονίζουν αγριολούλουδα του τόπου μας και άλλες περιστέρια της ειρήνης και του έρωτα. Οι λιθογραφίες είναι δουλεμένες πάνω στον τσίγκο, από την ίδια τη δημιουργό, στο εργαστήρι της.

Κάποιες από τις λιθογραφίες είναι ιδιαίτερης συλλεκτικής αξίας και φέρουν «ζωντανή» τη χειρόγραφη υπογραφή της Μερόπης Πρέκα. Μια από τις ιδιαίτερης συλλεκτικής αξίας λιθογραφία την απηύθυνε προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μερικές άλλες αριθμημένες λιθογραφίες, που είναι επίσης συλλεκτικές και φέρουν τη χειρόγραφη υπογραφή της, ανήκουν σε ολιγάριθμες χαρακτικές ανατυπώσεις έργων της, ενώ κάποιες άλλες (είναι οι λιγότερες) προέρχονται από πολλαπλές ανατυπώσεις έργων της.

Η Μερόπη Πρέκα, έστειλε τα έργα της στον «Ριζοσπάστη», μαζί με ένα σύντομο γράμμα της, όπου, με τον πάντα σεμνό λόγο της, εξηγεί το νόημα αυτής της προσφοράς της: «Σαν ελάχιστο φόρο τιμής, θέλοντας να συνεορτάσω μαζί σας τα 90χρονα του ΚΚΕ, και στο όνομα του εκλεκτού συνεργάτη του "Ριζοσπάστη", του Νίκου Αλεξίου, που η γραφή του, για χρόνια πολλά ανύψωνε, και αναβάθμιζε, και διαμόρφωνε την αισθητική ποιότητα του αναγνώστη της εφημερίδας και των οπαδών, προσφέρω όσα λουλούδια έχω στον "μπαξέ", ως αντίδωρο».

Αγριολούλουδα
Αγριολούλουδα
Εδώ να σημειώσουμε ότι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μόλις πήρε στα χέρια της την προσφερόμενη στην ίδια λιθογραφία, τηλεφώνησε στην Μερόπη Πρέκα και της εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του Κόμματος γι' αυτή την προσφορά της. Το τηλεφώνημα της Αλ. Παπαρήγα, η ζωγράφος το χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή για μένα», όπως με συγκίνηση είπε στο «Ρ». Θερμές ευχαριστίες, από βάθους καρδιάς, στη ζωγράφο για την τόσο όμορφη προσφορά της εξέφρασε και ο διευθυντής του «Ριζοσπάστη», μέλος του ΠΓ, Στέφανος Λουκάς.

Μετά από αυτή την προσφορά της, η Μερόπη Πρέκα έκανε μια ακόμη απρόσμενη προσφορά στο ΚΚΕ, μέσω πάλι του «Ρ». Προσφορά το ίδιο συγκινητική με την πρώτη, αν όχι περισσότερο. Συγκινητική, γιατί ήταν σαν να «ανάστησε» τον σύντροφό της στη ζωή και την τέχνη, Πάρι Πρέκα. Γιατί πρόκειται για προσφορά που εκείνος - αν ζούσε - θα ήθελε να κάνει. Αγωνιστής του ΕΑΜ καθώς ήταν ο Πάρις Πρέκας (θυμίζουμε ότι λόγω της δράσης του κατά τα αιματηρά γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 συνελήφθη και στη συνέχεια εξορίστηκε στο στρατόπεδο της Ελ Τάμπα), δεκαετίες πριν είχε φιλοτεχνήσει μια σειρά σχεδίων αφιερωμένων στον ΕΛΑΣ και τον πρωτοκαπετάνιο του, Αρη Βελουχιώτη. Εκτός από σχέδιο-πορτρέτο του Αρη, σχεδίασε τον Αρη έφιππο, καθώς και συνθέσεις με έφιππους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Περιστέρια του έρωτα και της ειρήνης
Περιστέρια του έρωτα και της ειρήνης
Δύο από τα σχέδια αυτής της σειράς τα τύπωσε η ίδια η Μερόπη Πρέκα, στο εργαστήρι της, σε μεγάλο μέγεθος πάνω σε βινίλιο, ώστε «να μπορούν να μπουν σε τελάρα ή όπου αλλού θέλετε, για διακόσμηση των γραφείων του Κόμματος», όπως αναφέρει σε σύντομο γράμμα της.


Το ένα από τα δύο σχέδια του Πάρι Πρέκα για τον ΕΛΑΣ, που σε μεγέθυνση πρόσφερε η Μ. Πρέκα στο ΚΚΕ
Το ένα από τα δύο σχέδια του Πάρι Πρέκα για τον ΕΛΑΣ, που σε μεγέθυνση πρόσφερε η Μ. Πρέκα στο ΚΚΕ

Το δεύτερο σχέδιο του Πάρι Πρέκα που εικονίζει έφιππους αντάρτες του ΕΛΑΣ
Το δεύτερο σχέδιο του Πάρι Πρέκα που εικονίζει έφιππους αντάρτες του ΕΛΑΣ

Αρ. ΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ