Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνής προβολή του Καζαντζάκη

Εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο προγραμματίζει για το 2000 η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» και ευελπιστεί πως στη νέα χρονιά θα γίνουν πραγματικότητα η δημιουργία έδρας Ν. Καζαντζάκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και η συγκέντρωση αντιγράφων του διασκορπισμένου αρχείου του στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, που εδρεύει στη Γενεύη, Γιώργος Στασινάκης, σημείωσε πως η προώθηση του έργου του μεγάλου συγγραφέα το '99 έγινε με μουσικές εκδηλώσεις σε χώρες της Ευρώπης και την Αυστραλία, διαλέξεις στα πανεπιστήμια Κιέβου, Σόφιας, Σίδνεϊ, Μπογκοτά και Βελιγραδίου, εκθέσεις ζωγραφικής και βιβλίου από τη Γαλλία μέχρι τη Βενεζουέλα, εκδοτική δραστηριότητα των τοπικών τμημάτων της Εταιρείας στις 49 χώρες που δραστηριοποιείται, με πάνω από 1.000 μέλη. Υπογράμμισε πως σ' όλη αυτή τη δραστηριότητα ήταν σχεδόν απούσα η βοήθεια του ελληνικού κράτους, καθώς και το απαράδεκτο γεγονός να υπάρχει πανεπιστημιακή έδρα για τον συγγραφέα στο Σαν Φρανσίσκο και όχι στην Κρήτη. Σημείωσε και τη συνεχιζόμενη, επίμονη και περίεργη απαξίωση του έργου του Καζαντζάκη από τους ντόπιους ακαδημαϊκούς κύκλους, σε πλήρη αντίθεση με την ενθουσιώδη υποδοχή του στο εξωτερικό.

Το 2000 οι εκδηλώσεις θα απλώνονται και αλλού, από την Τυνησία μέχρι τις Κάτω Χώρες και από το Ουζμπεκιστάν μέχρι το Περού. Στην Ελλάδα θα γίνουν το Σεπτέμβρη εκδηλώσεις στη Μεσσηνία, το Ηράκλειο και την Κοζάνη, τόποι που συνδέονται με τον Ζορμπά και τον συγγραφέα. Σε αυτές θα μιλήσουν τα εγγόνια του Ζορμπά, Ανα Γκάιγκερ, πρόεδρος του γιουγκοσλάβικου τμήματος της Εταιρείας και Γιώργος Κεχάιεφ από την Καλαμάτα, καθώς και ο Μάικλ Τσάπλιν, γιος του Τσάρλι Τσάπλιν και μέλος του ΔΣ του ελβετικού τμήματος.

Η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος Κλεοπάτρα Πρίφτη σημείωσε σαν άμεσο στόχο τη δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας για τον Καζαντζάκη και τη συγκέντρωση του αρχείου, ενώ προγραμματίζονται σχολικοί διαγωνισμοί, εκδόσεις και τοποθέτηση ανδριάντα του συγγραφέα στην Αθήνα.

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα βιβλία της Κλεοπάτρας Πρίφτη για τον Καζαντζάκη «Το ρόδο των ανέμων» και της φιλολόγου Αθηνάς Βουγιούκα «Ηποίηση της πραγματικότητας και η πραγματικότητα της ποίησης: Η Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ