Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Βιβλίο
Γ. Κ. ΚΑΙΡΟΦΥΛΛΑ-Σ. Γ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ
Αξιόλογα ημερολόγια
Γ. Κ. Καιροφύλλα - Σ. Γ. Φιλιππότη: «Αθηναϊκό Ημερολόγιο 2000 (έτος 11ο)»
«Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους 2000 - Χρόνος Β`». Στρατής Γ. Φιλιππότης
Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη: «Κρητικό Ημερολόγιο 2000 (Χρόνος Α`)»

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του 200ο. «Δεν αλλάζει μόνο το έτος, αλλά και ο Αιώνας και η Χιλιετία... Είναι το 2000 ένα έτος που σημαδεύει με ξεχωριστό τρόπο τη ζωή μας, αφού μας φέρνει πιο κοντά στο χρόνο ένταξής μας στην περιβόητη ΟΝΕ, μας εμπλέκει, θέλουμε δε θέλουμε, στην πολυθρύλητη παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, που έχει αγγίξει ήδη και το δικό μας εμπόριο και τις δικές μας, μικρές ή μεγάλες, επιχειρήσεις κι, ακόμη, μας δείχνει το μονόδρομο της τεχνολογικής τρέλας που σημαδεύει τη Γη...». Αυτά επισημαίνει προλογικά στο «Αθηναϊκό Ημερολόγιο 2000» ο εκδότης Στρατής Φιλιππότης, πάντοτε στραμμένος στο «καλό και το ωραίο» της Αθήνας, που, με προσπάθειες και αξιότατων συνεργατών του σηματοδοτεί «μια αγωνιστική πορεία για να μην ξεχαστεί το παρελθόν, να βελτιωθεί το παρόν και να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτή την εξαίσια πολιτεία», για την οποία ο «καιρός στάθηκε πιο βάρβαρος από τους Πέρσες και κατάντησε ελεεινό χάλασμα την εξαίσια εκείνη πολιτεία» (Μιχ. Ακομινάτος 1182 μ.Χ). Τα κείμενα εκπέμπουν ανεξάντλητη αγάπη για την πρωτεύουσα με ποικίλο και πολύ ενδιαφέρον θεματολόγιο πλουσιότατο σε φωτογραφίες - οι περισσότερες συλλεκτικές - σκίτσα, Πασχάλια, εορτολόγιο, χρήσιμα τηλέφωνα και τα μηνιαία γεγονότα του 1999.

  • Το Αιγαίο ανθεί νησιά μες στα διάφανα κύματά του. «Εν από τα πελάγη της ανατολικής λεκάνης είναι και το Αιγαίον Πέλαγος, το οποίον εκτείνεται από Μαλέου και Κυθήρων μέχρι Ρόδου και Καρίας και από Κρήτης μέχρι Θράκης».

Τα νησιά του, μικρά και μεγάλα, ιστορούνται στο « Αρχιπέλαγος 2000» (δεύτερη χρονιά έκδοσής του), με σχολαστική φροντίδα από μελετητές και την προσεκτική επιμέλεια του Στρατή Φιλιππότη, ο οποίος διάλεξε αυτά τα κείμενα.

Η ομορφιά στον πεζό λόγο συμβαδίζει με τη θαυμάσια ιδέα να συνοδεύεται κάθε μήνας του Ημερολογίου από ποίημα λουσμένο στο φως, νοτισμένο από τη θάλασσα, με γεύση αρμύρας. «Τη θάλασσα, τη θάλασσα ποιος θα μπορέσει να την εξαντλήσει».

Πλούσια σοδειά, καλοκαρπισμένη, με τη «δωρεά της έμπνευσης» σφραγισμένη.

«Τα βήματά μου έσυρα σε πλήθος ξένους τόπους και γνώρισα όλες τις ζωές και όλους τους ανθρώπους και κουρασμένος έρχομαι σήμερα να ξεχάσω της ταραγμένης μου ζωή τη μάταιη ιστορία μες στη δική σου, ώ θάλασσα, μεγάλη ανησυχία».

(Κ. Ουράνης)

  • Το «Κρητικό Ημερολόγιο 2000» του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη (χρόνος Α`) «με τη συνείδηση της ευθύνης να είσαι Κρητικός». Ενας τόμος (350 σελίδες) σε μεγάλο σχήμα, όπου συνεργάστηκαν πενήντα άνθρωποι του πνεύματος, επιστήμονες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες. Το πάθος των Κρητικών για την πατρίδα τους είναι διάχυτο παντού, από τη λεπτομερειακή αναφορά των Κρητικών Συλλόγων και πολιτιστικών σωματείων σ' ολόκληρη τη χώρα, ως την επισήμανση των προσωπικοτήτων, (πολιτικών, δημάρχων) στα ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε Αθήνα και Κρήτη).

Κορωνίδα σε κάθε ημερολόγιο μηνός, οι μαντινάδες του Γιώργη Καράτζη και τα σκίτσα του Ορνεράκη «Πόντεν εστάθηκα ντουνιάς είναι τση Κρήτης μοίρα με το ντουφέκι συντροφιά να ζει και με τη λύρα».

Ο Στρατής Γ. Φιλιππότης, ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη, που επιμελήθηκαν την έκδοση, δηλώνουν ότι κάθε χρόνο θα κυκλοφορεί η συλλεκτική έκδοση «Κρητικό Ημερολόγιο», με θέματα για τη Μεγαλόνησο και τους ανθρώπους της και εύχονται «Υγεία, δύναμη, ευτυχία και ομόνοια σε όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ