Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κάθετη πτώση 4,3% το Σεπτέμβρη
  • Συρρίκνωση της παραγωγής σημειώθηκε στους 18 από τους 22 κλάδους της μεταποίησης
  • Πυκνώνουν τα προειδοποιητικά μηνύματα ότι η κρίση πλησιάζει απειλητικά την ελληνική οικονομία

Τάσεις συρρίκνωσης παρουσιάζει η μεταποιητική βιομηχανία, η οποία σε ετήσια βάση το Σεπτέμβρη υποχώρησε κατά 4,3%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε μέσα επίπεδα (σύγκριση του φετινού εννιάμηνου Γενάρη - Σεπτέμβρη, προς το περσινό) η πτώση του όγκου της μεταποίησης φτάνει στο 2,6%. Σε ό,τι αφορά γενικά στο Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής (εκτός από τη μεταποίηση συνυπολογίζεται η παραγωγή στα ορυχεία-λατομεία και οι κλάδοι της ενέργειας) το Σεπτέμβρη παρουσίασε μείωση 3,3% και σε ετήσια βάση 2,2%.

Ενδεικτικό είναι ότι η πτώση της παραγωγικής δραστηριότητας το μήνα Σεπτέμβρη αγκάλιασε τους 18 από τους 22 συνολικά κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας, τρεις παρουσίασαν άνοδο και ένας στασιμότητα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι η κρίση της παγκόσμιας αγοράς - αλλά και η εσωτερική - στέλνει ισχυρά προειδοποιητικά μηνύματα και στη χώρα μας ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.

Η υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο κατά την οποία οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού κεφαλαίου - με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση - προχώρησαν σε αθρόες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, οι οποίες, επαυξημένες από το εμπορικό κεφάλαιο, έπληξαν αποφασιστικά το λαϊκό εισόδημα. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται πλέον και στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που παρακολουθούν τη λαϊκή κατανάλωση, η οποία, μετά από μακρά ανοδική πορεία, τους τελευταίους μήνες παρουσίασε πτώση. Από την άλλη, οι εξαγωγικές βιομηχανίες δέχονται ισχυρές πιέσεις και οδηγούνται σε συρρίκνωση της παραγωγής τους, καθώς οι οικονομίες των ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών προς τις οποίες κατευθύνονται οι εξαγωγές, βρίσκονται αντιμέτωπες με την ύφεση.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση της παραγωγής τους το μήνα Σεπτέμβρη εμφάνισαν οι κλάδοι: Κλωστοϋφαντουργία (-27,7%), μηχανές γραφείου - ηλεκτρονικοί υπολογιστές (-20,3%), συσκευές ραδιοφωνίας - τηλεόρασης (-38%), ιατρικά όργανα - όργανα ακρίβειας (-14,9%), έπιπλα - λοιπές βιομηχανίες (-12,3%), εκτυπώσεις - εκδόσεις (-8,8%), βασικά μέταλλα (-9,5%), ηλεκτρικές μηχανές - συσκευές (-7,2%), κατασκευές τελικών προϊόντων από μέταλλο (-7,2%) κλπ. Από την καταβαράθρωση αυτή της μεταποιητικής παραγωγής διασώθηκαν ο κλάδος των τροφίμων (+0,8%), των χημικών προϊόντων (+0,3%), της ανακύκλωσης (+19,7%), ενώ σε μηδενικά επίπεδα κινήθηκε η παραγωγή του κλάδου πετρελαίου - άνθρακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ