Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Εξευτελιστικές τιμές... 3 λεπτά το κιλό!

Ενώ, μόνο το κόστος συγκομιδής και μεταφοράς, φτάνει στα 4,5 λεπτά το κιλό, οι μεταποιητές δίνουν μόλις 3 λεπτά!

Εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα συγκομιδής και μεταφοράς, δίνουν στους παραγωγούς χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών οι μεταποιητές. Οι χυμοποποιοί εκβιάζουν να αγοράσουν τζάμπα την παραγωγή εκμεταλλευόμενοι τον κανονισμό της νέας ΚΑΠ για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια και το συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ, που πρόκειται να πάρουν οι παραγωγοί του χρόνου τον Ιούνη.

Οι εκπρόσωποι των μεταποιητικών επιχειρήσεων, βγήκαν φέτος όλοι μαζί με τιμή 3 λεπτά το κιλό χωρίς να κάνουν καν ποιοτική διαβάθμιση. Η τιμή αυτή είναι μικρότερη και από τα έξοδα συγκομιδής και μεταφοράς, που υπολογίζονται σε 4 - 4,5 λεπτά περίπου. Με άλλα λόγια οι μεταποιητές έστησαν κι εδώ καρτέλ σε βάρος των παραγωγών, τους οποίους εκβιάζουν ανελέητα πατώντας στο συνδεδεμένο πριμ. Το συνολικό ποσό του συνδεδεμένου πριμ είναι 17.680.000 ευρώ και αποτελεί το 60% της ενίσχυσης. Το υπόλοιπο 40% αποδεσμεύτηκε και πέρασε στην ενιαία ενίσχυση. Ομως το θέμα είναι ότι για να πάρουν το συνδεδεμένο πριμ οι παραγωγοί, καλούνται να υποκύψουν στις εξευτελιστικές τιμές που προσφέρουν οι χυμοποιοί. Ετσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, οι παραγωγοί θα λάβουν ακόμα πιο λίγα λεφτά κι από εμπορική τιμή κι από επιδότηση. Πέρυσι, με το προηγούμενο καθεστώς πήραν μια εμπορική τιμή 4 λεπτά συν 11 λεπτά την επιδότηση, που τους έβγαλε μια τιμή 15 λεπτά το κιλό. Φέτος τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

Οπως αποφασίστηκε σχετικά για να καταβληθεί το συνδεδεμένο πριμ θα πρέπει να έχουν παραδοθεί τουλάχιστον 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Συγκεκριμένα ορίστηκαν δύο κατηγορίες: Η πρώτη είναι από 1.000 - 3.000 κιλά ανά στρέμμα και η ενδεικτική τιμή της επιδότησης είναι προς το παρόν 54,77 ευρώ ανά στρέμμα. Η δεύτερη είναι από 3.001 κιλά και άνω ανά στρέμμα και η ενδεικτική τιμή είναι προς το παρόν 169,42 ευρώ ανά στρέμμα. Βέβαια το τελικό ποσό του συνδεδεμένου πριμ και στις δύο περιπτώσεις, θα εξαρτηθεί από το τι τελικά θα παραδοθεί προς μεταποίηση, πράγμα που θα φανεί μετά τον ερχόμενο Μάρτη. Εκτιμάται πάντως ότι τα προαναφερόμενα ποσά θα είναι πολύ μικρότερα.

Το ζήτημα είναι ότι οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών οδηγούνται εκ των πράγματων στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας αυτής, ακόμα και με την ύπαρξη του συνδεμένου πριμ. Κι εδώ φαίνονται τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής, αφού και με σύνδεση και με αποσύνδεση, οι αγρότες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων της χώρας. Η αποσύνδεση συρρίκνωσε δραματικά, καπνό, τεύτλα και σταφίδα, αλλά και η σύνδεση δεν εμπόδισε τη μεγάλη μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων στο βαμβάκι. Κι όπως πάνε τα πράγματα, τα ίδια θα γίνουν και στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, όπου και μεταποιητές θα πληρώσουν τα σπασμένα της νέας ΚΑΠ και των επιλογών της σε βάρος των παραγωγών. Κάτι ανάλογο έπαθαν ήδη οι καπνέμποροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ