Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματοκύλισμα από επιθέσεις ενώ συζητείται η «συμφωνία»

Μετά από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Associated Press

Μετά από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο μπαράζ αιματηρών επιθέσεων σημάδεψε τα τελευταία 24ωρα, εντείνοντας τη βίαιη κλιμάκωση των προηγούμενων ημερών και οδηγώντας αξιωματούχους του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών να διαρρέουν ότι «πρόκειται για μήνυμα των εξτρεμιστών προς τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο». Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι προτίθεται να αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ εντός 16 μηνών, αφού πρώτα συμβουλευτεί τους επικεφαλής του αμερικανικού στρατού.

Προς το παρόν, η ιρακινή ηγεσία καλείται να τοποθετηθεί ως προς το τροποποιημένο «σχέδιο συμφωνίας ασφαλείας». Με βάση το κείμενο που έφτασε στα δημοσιογραφικά πρακτορεία, η Ουάσιγκτον αποδέχτηκε τις ιρακινές προτάσεις για σαφή δέσμευση συνολικής αποχώρησης στα τέλη του 2011, χωρίς «παραθυράκι» διαπραγμάτευσης παράτασης της κατοχής, αλλά και για μη εξαπόλυση επίθεσης από το ιρακινό έδαφος κατά μιας ξένης χώρας.

Εντούτοις, δεν έχει υιοθετηθεί καμία σημαντική αλλαγή στις προβλέψεις για τη δικαιοδοσία της ιρακινής Δικαιοσύνης επί των Αμερικανών στρατιωτών, που παραμένει ιδιαιτέρως περιορισμένη και θ' ασχολείται με τους Αμερικανούς στρατιώτες μόνο αν διαπράξουν αξιόποινη πράξη εκτός των βάσεών τους και εκτός στρατιωτικής επιχείρησης. Οι τροποποιήσεις δε μοιάζουν να «απαντούν» στις σουνιτικές και σιιτικές επιφυλάξεις, ενώ ο αντιπρόεδρος Τάρεκ Χασεμί πρότεινε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω την, ήδη, χρονοβόρα διαδικασία.

Ολα αυτά, ενώ μακελειό προκάλεσε χτες στη Βαγδάτη διπλή βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 31 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 71, στη συντριπτική πλειοψηφία πολίτες και κυρίως παιδιά. Η επίθεση σημειώθηκε στην Αζαμίγια. Λίγο αργότερα, στη Μπαακούμπα γυναίκα καμικάζι σκότωνε πέντε άτομα και τραυμάτιζε 15 σε επίθεση σε σημείο ελέγχου. Αλλοι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Ραμάντι και 14 τραυματίστηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση στην τοπική αστυνομική διεύθυνση.

  • Νέους βομβαρδισμούς εναντίον μελών θέσεων ανταρτών του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ), στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε χθες ο τουρκικός στρατός. Ο επικεφαλής των μεθοριακών τουρκικών δυνάμεων, συνταγματάρχης, Χουσεΐν Ταμόρ, ανέφερε ότι η επίθεση έγινε στην επαρχία Νταχούκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ