Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί μουσικής και πολιτικής

Εργα Σοστακόβιτς, Αμπαζή και Βάιλ θα παρουσιάσει ο Ορχήστρα των Χρωμάτων σε δύο συναυλίες, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη
Εργα Σοστακόβιτς, Αμπαζή και Βάιλ θα παρουσιάσει ο Ορχήστρα των Χρωμάτων σε δύο συναυλίες, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη
Εναν κύκλο εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Μουσική και Πολιτική» διοργανώνει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, αποσκοπώντας κυρίως στην ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του κοινού. «Ο εφησυχασμός μας», ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, Γιώργος Κουρουπός, παρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις, «μόλις μια γενιά μετά τη δικτατορία, αλλά και ενόσω δίπλα μας ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο αυταρχισμός διαμορφώνουν μια εκρηκτική πραγματικότητα που μας απειλεί άμεσα, είναι εντελώς ανεπίτρεπτος».

Αύριο (7.30 μ.μ.), στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31), η ορχήστρα προσκαλεί σε δημόσια συζήτηση με θέμα «Μουσική και Πολιτική». Θα μιλήσουν: Ο ιστορικός Τέχνης - επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης Ανδρέας Ιωαννίδης με θέμα «Ολοκληρωτισμός στην Τέχνη», η δρ. Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασία Σιώψη με θέμα «Ζητήματα ιδεολογίας στο έργο, στην κριτική και την υποδοχή της μουσικής στη Γερμανία του Τρίτου Ράιχ», ο συνθέτης Θωμάς Σλιώμης με θέμα «Ιδεολογία, πολιτική και μουσική στη σύγχρονη Ελλάδα (1950-1980)» και ο καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρης Ξανθουδάκης με θέμα «Μουσική και σοβιετική πολιτική στη μετεπαναστατική Ρωσία».

Το σημαντικότερο μουσικό έργο με θέμα το Ολοκαύτωμα, η «Συμφωνία αρ. 13» (γνωστή ως «Μπάμπι Γιαρ») του Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, θα παρουσιαστεί από την Ορχήστρα στις 16 του Οκτώβρη στο Μέγαρο Μουσικής, με συμμετοχή του σολίστ Σεργκέι Αλεξάσκιν και της Κρατικής Ακαδημαϊκής Χορωδίας της Αγ. Πετρούπολης. Θ' ακολουθήσει συναυλία της ορχήστρας, στις 24/10, στο Θέατρο «Χώρα», στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη το έργο του Θοδωρή Αμπαζή «Περίπατος στον Αδη» (παραγγελία της ορχήστρας στον συνθέτη), σε κείμενο Αλέξη Σταμάτη, με σολίστ τη σοπράνο Βασιλική Καράγιαννη και «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα» του Κουρτ Βάιλ, σε κείμενο Μπέρτολτ Μπρεχτ, με σολίστ τους Αν. Παρλαπάνου, Ν. Καπέτα, Κ. Ρασιδάκη, Γ. Φίνα, Τ. Φίνα. Τις συναυλίες θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ