Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεταμένη η κατάσταση στη Γάζα

Εκτακτη συνάντηση Αμπάς - Ολμέρτ, όπου συζητήθηκε μόνο το «ανθρωπιστικό» θέμα

Τα ισραηλινά άρματα στοχεύουν την πολιορκημένη Γάζα

Associated Press

Τα ισραηλινά άρματα στοχεύουν την πολιορκημένη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή η παραπαίουσα, μετά τα τελευταία 24ωρα βίας, εκεχειρία, αλλά και η επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή, ήταν σχεδόν το αποκλειστικό αντικείμενο της συνάντησης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Η συνάντηση αποφασίστηκε εκτάκτως το Σάββατο. Ο Αμπάς, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκέστηκε ν' ασκήσει πιέσεις μόνο ως προς το ανθρωπιστικό κομμάτι.

Ο Ολμέρτ, μία μέρα νωρίτερα, κατηγορούσε τη «Χαμάς», που ελέγχει τη Λωρίδα, ότι με τις πράξεις της «θρυμματίζει» την εκεχειρία. Είχε προηγηθεί, την Κυριακή το πρωί, άλλη μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις μαχητές της «Χαμάς», ως απάντηση στις συνεχιζόμενες μέχρι χτες εκτοξεύσεις ρουκετών. Συνολικά, το τελευταίο 10ήμερο, έχουν σκοτωθεί 17 Παλαιστίνιοι στη Γάζα και έχουν εκτοξευτεί περίπου 150 ρουκέτες.

Πάντως, στη συνάντηση με τον Αμπάς, ο Ολμέρτ δεσμεύτηκε για την απελευθέρωση 250 Παλαιστινίων κρατουμένων ως «κίνηση καλής θέλησης» ενόψει της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ αλ Αντχα (7-8 Δεκέμβρη). Επίσης, χτες, άνοιξαν για λίγη ώρα τα μεθοριακά φυλάκια στη Γάζα και εισήλθαν 30 φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού. Ετσι, για λίγες μέρες θα επαναληφθούν οι διανομές τροφίμων, που είχαν διακοπεί το Σάββατο, και από τις οποίες εξαρτώνται 750.000 Παλαιστίνιοι.

Με τους Ολμέρτ και Αμπάς, χωριστά, συναντήθηκε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, που επισκέπτεται την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ