Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Η επανάσταση μας έδωσε τη δύναμη της αντίστασης

Αρθρα του Φιντέλ Κάστρο για επίκαιρα ζητήματα

Ο κουβανικός λαός έχει αποδείξει ότι ξέρει να αντιστέκεται
Ο κουβανικός λαός έχει αποδείξει ότι ξέρει να αντιστέκεται
ΑΒΑΝΑ.--

Ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του της περασμένης Παρασκευής, στους γνωστούς «Στοχασμούς» της «Γκράνμα», αναφερόμενος στις «διάφορες κυβερνήσεις που μιλούν για τη διευκόλυνση της μετάβασης της Κούβας» τονίζει πως η μετάβαση για την οποία μιλούν αφορά «τη μετάβαση στον καπιταλισμό, το μοναδικό σύστημα το οποίο εμπιστεύονται». «Δεν κάνουν καμία αναφορά για τις αξίες του λαού μας, που για σχεδόν μισό αιώνα ζει σε συνθήκες άγριων οικονομικών κυρώσεων και επιθέσεων, ωστόσο υπερασπίζεται την υπόθεση της επανάστασης που μαζί με την ηθική και τον πατριωτισμό, του έχουν δώσει τη δύναμη να αντιστέκεται». «Φαίνεται να ξεχνούν», τονίζει ο Φιντέλ Κάστρο, πως μετά από τόσες θυσίες για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της δικαιοσύνης «δε θα πρέπει να περιμένουν από την Κούβα να ταχθεί στην πλευρά του καπιταλισμού».

Τέλος, σημειώνει πως «πολλοί πιστεύουν πως με μια απλή αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ» μπορεί αυτή η πολιτική «να γίνει πιο ανεκτική και λιγότερο φιλοπόλεμη». Αλλά, προσθέτει, «θα ήταν εξαιρετικά αφελές να πιστέψουμε ότι οι καλές προθέσεις ενός ευφυούς ατόμου θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτό που δημιούργησαν αιώνες συμφερόντων και εγωισμού. Η ανθρώπινη ιστορία άλλο καταδεικνύει».

Σε χτεσινό του άρθρο στην ίδια στήλη, ο Φ. Κάστρο αναφέρεται εκτενέστατα στη Σύνοδο της G-20 στην Ουάσιγκτον τονίζοντας μεταξύ άλλων πως στην τελική Διακήρυξη «δεν αναφέρεται λέξη για την παράλογη πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μετατρέπει τρόφιμα σε καύσιμα», αλλά ούτε τίποτα άλλο «για την άνισες ανταλλαγές στις οποίες οι χώρες του Τρίτου Κόσμου είναι θύματα, ή για την άχρηστη κούρσα των εξοπλισμών, την παραγωγή και το εμπόριο όπλων, τη διάλυση της οικολογικής ισορροπίας και τις ιδιαίτερα σοβαρές απειλές στην ειρήνη, που οδηγούν τον πλανήτη στο χείλος του αφανισμού».

Οπως υπογραμμίζει ο Φιντέλ Κάστρο, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι πολυμερείς πιστωτικές οργανώσεις εκθειάζονται, παρά το γεγονός ότι είναι αυτοί που γεννούν τα χρέη, τεράστια γραφειοκρατικά έξοδα και επενδύσεις καθώς προμηθεύουν τις πρώτες ύλες στις μεγάλες πολυεθνικές, που επίσης ευθύνονται γι' αυτήν την κρίση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το μυρμήγκι και ο ελέφαντας» (2008-06-20 00:00:00.0)
«Συνεχίζουμε τον αγώνα και τη δουλιά» το μήνυμα του Φιντέλ (2006-08-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-10-23 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο το Νησί της Επανάστασης (2004-02-27 00:00:00.0)
Δε φοβίζουν τον Κάστρο τα νέα... "μέτρα" των ΗΠΑ (1996-06-18 00:00:00.0)
Για το "χατίρι" των ΗΠΑ (1996-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ