Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Το μυρμήγκι και ο ελέφαντας»

Αρθρο του ηγέτη της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο

ΑΒΑΝΑ.--

Ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο με χτεσινό του άρθρο στην εφημερίδα «Γκράνμα» με τίτλο «Το μυρμήγκι και ο ελέφαντας» αναφέρθηκε στο ισχυρό διεθνιστικό πνεύμα που έχει αναπτυχθεί στην Κούβα από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι ρωτούν πώς είναι δυνατόν μια τόσο μικρή χώρα με λιγοστές πηγές να πραγματοποιεί τέτοια σημαντικά έργα σε αποφασιστικούς τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση και η υγεία, χωρίς τα οποία μια σύγχρονη κοινωνία είναι αδιανόητη».

Ο Φιντέλ Κάστρο αναφέρθηκε εκτενέστατα στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στη συμβολή μεγάλων επαναστατών όπως οι Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, ο Μάο Τσε Τουνγκ και άλλοι ηγέτες στον Τρίτο Κόσμο, τονίζοντας ότι χωρίς αυτή «η Κουβανική Επανάσταση δε θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί στην πίσω αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σημείωσε επίσης και τα 10 εκατομμύρια νεκρούς στα μέσα του 20ού αιώνα από το φασισμό, αλλά και τις προδομένες ελπίδες των λαών που μέσω του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων ζήτησαν μια νέα συνείδηση.

Ο Φιντέλ Κάστρο τόνισε επίσης ότι «τα τόσα αεροπλανοφόρα - που σήμερα είναι εργαλεία της στρατιωτικής επέμβασης και αναπτύσσονται στους ωκεανούς του πλανήτη - αν μετατρέπονταν σε νοσοκομεία, θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους, όπως κάνουν οι Κουβανοί γιατροί στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη (...)».

«Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε είδους πίεση και να βοηθήσει άλλους λαούς», πρόσθεσε παραθέτοντας τις αμέτρητες ενέργειες συνεργασίας με τη Βολιβία, Αϊτή, την Καραϊβική, σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ωκεανία, αλλά και τις αποστολές της Μπριγάδας Χένρι Ριβ που ανταποκρίνεται σε έκτακτες καταστάσεις, τις δωρεάν εγχειρήσεις σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης κ.ά.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές, όχι για να δημιουργήσουμε όπλα μαζικής καταστροφής και να εξολοθρεύσουμε λαούς, αλλά να μεταφέρουμε γνώση σε άλλους λαούς», πρόσθεσε και τόνισε ότι η ανάπτυξη των γνώσεων και η συνείδηση των Κουβανών - χάρη στην Επανάσταση, «μας επιτρέπει όχι μόνο να βοηθήσουμε εντελώς δωρεάν αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά να εξάγουμε ειδικευμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνοντας υγειονομικές υπηρεσίες, σε χώρες που έχουν περισσότερες πηγές από εμάς. Σ' αυτόν τον τομέα οι ΗΠΑ δε θα μπορέσουν ποτέ να συναγωνιστούν με την Κούβα». Καταλήγοντας τόνισε: «Το μυρμήγκι αποδείχτηκε ισχυρότερο από τον ελέφαντα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ