Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιχειρήσεις με... πολιτικά κίνητρα

Οι μπίζνες του πετρελαίου προωθούνται απρόσκοπτα

Κατοχικοί στρατιώτες στην Αμάρα. Ιρακινός πιτσιρικάς παρακολουθεί συμπατριώτη του δοσιλογικού στρατού

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες στην Αμάρα. Ιρακινός πιτσιρικάς παρακολουθεί συμπατριώτη του δοσιλογικού στρατού
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μεγάλη επιχείρηση εξαπέλυσε, χτες, ο ιρακινός στρατός στη σιιτική πόλη Αμάρα, στο νότο. Η Αμάρα θεωρείται κέντρο λαθρεμπορίου όπλων και πυρήνας δυνάμεων που πρόσκεινται στον σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Είναι μία από τις πλέον ήρεμες περιοχές γι' αυτό και συνεργάτες του σιίτη ηγέτη εκτιμούσαν ότι πίσω από την όλη επιχείρηση κρύβονται άλλες σιιτικές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να εξοβελίσουν από το προσκήνιο τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Σαντρ.

Ο ιρακινός στρατός, την Κυριακή, έδωσε περιθώριο τεσσάρων ημερών σε όσους σιίτες ενόπλους έχουν βρει εκεί καταφύγιο να παραδοθούν. Χτες, Ιρακινοί στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη, όπου δε σημειώθηκε καμία ανταλλαγή πυρών. Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, εντοπίστηκαν αρκετές αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, ενώ οι περισσότεροι ένοπλοι φαίνεται ότι επέλεξαν να εγκαταλείψουν τα όπλα τους σε σοκάκια και αρδευτικά κανάλια.

Ενταση, όμως, προκλήθηκε όταν συνελήφθη ο δήμαρχος, γνωστό στέλεχος του κινήματος του Σαντρ, με την κατηγορία της εμπλοκής σε παραστρατιωτικές δραστηριότητες. Συνεργάτες του Μουκτάντα Σαντρ υπογράμμιζαν ότι έχουν δεχτεί να συνεργαστούν για την πάταξη της «ανεξέλεγκτης ένοπλης δραστηριότητας» αλλά δεν έχουν δεχτεί «ανεξέλεγκτες, χωρίς εντάλματα και στοιχεία, συλλήψεις στελεχών».

Συμφωνίες «στα σκαριά»

Πιθανότατα μέχρι τις 30 Ιούνη θα ανακοινωθούν πετρελαϊκές συμφωνίες μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και δυτικών εταιρειών, που, ήδη, δραστηριοποιούνται μέσα από την παροχή υπηρεσιών διαφόρων τύπων στο Ιράκ. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», που επικαλούνται ιρακινές και αμερικανικές πηγές, οι εταιρείες θα αναλάβουν την παροχή τεχνικών και τεχνολογικών υπηρεσιών σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και εγκαταστάσεις και θα πληρωθούν, μάλλον, με χρήματα και όχι με άδεια εκμετάλλευσής τους, καθώς εκκρεμεί ακόμη η έγκριση πετρελαϊκού νόμου που θα είναι αποδεκτός από όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες.

Πρόκειται για τις εταιρείες «Exxon Mobil», BP, «Royal Dutch Shell», «Total» και ίσως τη «Chevron», που επιστρέφουν στο Ιράκ επισήμως μετά από χρόνια. Τα συμβόλαια θα ισχύσουν για δύο χρόνια και θα γίνουν χωρίς να προηγηθεί διαδικασία κατάθεσης προσφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ