Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βρέθηκε νεολιθικός οικισμός

Αγνωστος μέχρι τώρα νεολιθικός οικισμός, της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής, που, μάλλον, χρονολογείται στο πρώτο μισό της 5ης χιλιετίας π.Χ. εντόπισαν ανασκαφές της ΙΕ' Εφορείας Αρχαιοτήτων στο χωριό Βασιλή, Δήμου Ενιππέα, στο Νομό Λάρισας, με αφορμή την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.

Διαπιστώθηκε ότι η τελευταία φάση του οικισμού καταστράφηκε από φωτιά. Από τη μελέτη των καμένων πηλών, οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να εξακριβώσουν τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών, που ήταν κτισμένα με πασσάλους, ξύλινο σκελετό, με επάλειψη πηλού και με πλιθιά, που είχαν πήλινη στέγη. Οι καμένοι πηλοί σώζουν αποτυπώματα των ξύλων και δοκαριών, που μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο της τεχνογνωσίας των ανθρώπων της εποχής εκείνης (αναγνωρίστηκαν και σανίδες). Τα ευρήματα περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες κεραμικής της περιόδου, με εξαιρετικά δείγματα διακοσμημένων αγγείων, λίθινα τριπτά, πελεκητά και οστέινα εργαλεία, λίγα πήλινα ειδώλια, σφοντύλια κ.ά.

Στα ανώτερα στρώματα αποθέσεων που σκέπασαν το νεολιθικό οικισμό ανασκάφηκαν 15 τάφοι της Ελληνιστικής Εποχής (κιβωτιόσχημοι, λακκοειδείς, ελεύθερες ταφές).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ