Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γειτονιά» του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης

Σε παραδοσιακό συγκρότημα 16 σπιτιών στην Πλάκα, ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, θα στεγαστεί το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ). Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε (18/11) προμελέτη - ιδιωτικού γραφείου - για αποκατάσταση αυτής της μικρής «γειτονιάς», στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Αδριανού, Αρεως, Κλάδου, Βρυσακίου και επί της οδού Κλάδου 5 και 9.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν το έργο ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ), ώστε να εξασφαλιστούν τα 8 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, συν 4 εκατ. ευρώ για την έκθεση. Πάντως, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός για το μέλλον από 100 ακινήτων ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ στην Πλάκα, λόγω αυτής της, αναμφίβολα, θετικής χρήσης αυτών των σπιτιών. Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν «άνοιξε τα χαρτιά της», ενώ ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, είχε χαρακτηρίσει αυτόν τον πλούτο ως ...«βαρίδι» για το ΥΠΠΟ, που πρέπει να «αξιοποιηθεί» επιχειρηματικά.

Ποιος ορίζει τους εκτιμητές;

Κατά τ' άλλα, το ΚΑΣ γνωμοδότησε για τη δεύτερη αλλαγή μελών της τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας 134 αντικειμένων, 9 νομισμάτων και ενός 1 δαχτυλιδιού, που κατασχέθηκαν από τον εφοπλιστή και πρόεδρο της «μη κυβερνητικής οργάνωσής» του, «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος - Πολιτιστικής Κληρονομιάς», Κωνσταντίνο Καρρά. Θυμίζουμε ότι ο εφοπλιστής συνελήφθη την περασμένη άνοιξη για παράβαση του νόμου «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων», με την κατηγορία ότι κρατούσε αδήλωτα αρχαία αντικείμενα.

Είναι αξιοσημείωτο πως ο Κ. Καρράς, παρότι η υπόθεσή του εκκρεμεί, παρεμβαίνει συνεχώς στη σύνθεση της εκτιμητικής επιτροπής, επειδή σε αυτήν συμμετείχε μέλος της Α΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, γεγονός που ο ίδιος θεωρεί ως «μεροληπτικό εις βάρος του» (!). Η σύνθεση της επιτροπής άλλαξε δύο φορές, πράγμα που προκαλεί ερωτηματικά για το αν το ανώτατο κρατικό επιστημονικό όργανο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς υποχρεούται να αποδέχεται το γεγονός κάποιος εκτός ΥΠΠΟ να «ορίζει» ποιοι να είναι μέλη ή μη εκτιμητικής επιτροπής αρχαιοτήτων, πολύ περισσότερο όταν εμπλέκεται στην υπόθεση... ως κατηγορούμενος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ