Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΒΟ
Κάλεσμα αγωνιστικής συστράτευσης

Τις αρνητικές συνέπειες, που έχει για τους εργαζόμενους, αλλά και την αμυντική βιομηχανία, η παράδοση του στρατηγικού αυτού τομέα στους ιδιώτες, ανέδειξαν χτες, σε Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις

Την ανάγκη ενίσχυσης των αγώνων για τη λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΛΒΟ), με άξονα τα συμφέροντα του λαού και προοπτική την ανάπτυξή της μέσα από έναν Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας με βάση τις σημερινές παραγωγικές μονάδες του κλάδου, ανέδειξαν η ΔΑΣ - ΕΛΒΟ και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες.

Τη σημασία που αποκτά η αγωνιστική συστράτευση των εργαζομένων - όχι μόνο της ΕΛΒΟ, αλλά συνολικά της εργατικής τάξης - στην παραπάνω κατεύθυνση αναδεικνύουν και τα όσα τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, όπου αναφέρθηκε ότι αν δεν αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο και δεν υπάρξουν νέες παραγγελίες η διοίκηση (για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης) δε θα διστάσει να προχωρήσει ακόμα και σε διήμερη απασχόληση του προσωπικού ή παύση των πληρωμών από το Φλεβάρη του 2009!

Οπως ανέφερε στη συνέντευξη ο Π. Αρβανιτίδης, στέλεχος της ΔΑΣ ΕΛΒΟ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, από το 2000:

  • Ο «Ομιλος Μυτιληναίου» έχει το 43% των μετοχών και την ευθύνη για τη διοίκηση μέχρι το 2015.
  • Το 2000 οι εργαζόμενοι ήταν 1.024. Με το πρόσχημα της έλλειψης παραγγελιών και με τη μέθοδο των «οικειοθελών» απολύσεων, το προσωπικό μειώθηκε το 2004 σε 800 και σήμερα έχει «πέσει» στους 630.

Τα παραπάνω αποτελούν την άλλη πλευρά του «νομίσματος» της αμυντικής πολιτικής, που ακολουθούν μπλε και πράσινες κυβερνήσεις, με άξονα όχι τα συμφέροντα του λαού της χώρας, αλλά την πιστή εφαρμογή των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ κτλ.), με θύμα τους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία, το λαό, τη νεολαία. Το έργο που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας - με αρωγούς τότε τη ΝΔ και το ΣΥΝ - ως κυβέρνηση την αμυντική βιομηχανία στους ιδιώτες, συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως σημειώθηκε.

Ερμαιο των μονοπωλίων η αμυντική βιομηχανία

«Δεν μπορεί να έχεις την άμυνά σου ανοιχτή στις διαθέσεις των όποιων ξένων μονοπωλιακών οργανισμών, όταν έχεις μία βιομηχανία που μπορεί να σου παρέξει το 50% έως 70% του παραγόμενου προϊόντος που μπορείς να το φτιάξεις εδώ. Για εμάς, στην τελική, είναι ένα θέμα εθνικής άμυνας, εθνικής ανεξαρτησίας, και σαφώς ζήτημα οικονομίας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την άμυνα της χώρας έρμαιο στις διαθέσεις των διαφόρων ΝΑΤΟικών συμφερόντων και επιλογών», πρόσθεσε ο Κ. Ηλιού από τη ΔΑΣ.

Τα σχέδια του κεφαλαίου εξυπηρετεί και η στάση των συμβιβασμένων δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οπως τόνισε εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ ο Σ. Ζαριανόπουλος, οι πλειοψηφίες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στη ΓΣΕΕ είναι συνυπεύθυνες για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απαξίωσης της αμυντικής βιομηχανίας, αφού τις στήριξαν και τις χειροκρότησαν, με το επιχείρημα ότι οι επενδύσεις θα ανοίξουν προοπτικές στην παραγωγή και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Γεγονός που διαψεύστηκε στην πράξη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, τόνισε.

Δεν είναι λύσεις ούτε οι «εθελούσιες» που προτείνουν σε τέτοιες περιπτώσεις οι συγκεκριμένες δυνάμεις (όπως έκανε χτες η πλειοψηφία του ΕΚΘ, αφού ανακοινώθηκαν 36 απολύσεις στη «Φιλκεράμ Τζόνσον»), ούτε η «ιδιωτικοποίηση» που είχε υποστηρίξει η πλειοψηφία του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, συμπλήρωσε το στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Στην ίδια κατεύθυνση κάλυψης των ενόχων και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, κινούνται και οι εμβόλιμες «πυροσβεστικές» προτάσεις, όπως αυτή της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη για να αναλάβει η ΕΛΒΟ τη συντήρηση οχημάτων του Δημοσίου.

Επιτακτική η συμμετοχή στην απεργία

Ο Σ. Ζαριανόπουλος κατέληξε επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η απειλή του «Ομίλου Μυτιληναίου» για διήμερη απασχόληση και παύση πληρωμών εφαρμόζεται «προληπτικά», ως μέτρο της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, επιδιώκοντας να προχωρήσει συνολικά η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ και των συνεργαζόμενων με αυτήν επιχειρήσεων να απαντήσουν στην πολιτική που απειλεί τα δικαιώματά τους, μέσα από τη συσπείρωσή τους στο ΠΑΜΕ, με πρώτο βήμα τη συμμετοχή τους στην απεργία της 10ης Δεκέμβρη, με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων, γυρνώντας την πλάτη σε όσους υπέγραψαν την ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ