Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Πιέσεις για αυξημένες δυνατότητες της ΝΑΤΟικής αποστολής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την «άμβλυνση» του διεθνούς νομικού καθεστώτος για την πιο αποτελεσματική «αντιμετώπιση» της πειρατείας συζητούν, μεταξύ άλλων, από χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε πως υπάρχει «κοινή οπτική» για χαλάρωση των νομικών προκλήσεων «πρώτα και κύρια αυτών που αφορούν τον ΟΗΕ». Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού «περιορίζουν» τις δυνατότητες των πολεμικών πλοίων (ΝΑΤΟ κ.ά.) που περιπολούν, αφού δεν επιτρέπεται η διάσωση ομήρων ή η επιβίβαση αξιωματούχων τους σε σκάφη που καταλαμβάνονται από πειρατές...

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση, με την οποία στηρίζονται οι ναυτικές αντιπειρατικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στ' ανοιχτά των σομαλικών ακτών από τις 18 τρέχοντος μηνός.

Στο μεταξύ, ο Σομαλός πρωθυπουργός Νουρ Χασάν Χουσεΐν επανέλαβε έκκληση για «διεθνή βοήθεια» αφού η φιλοαμερικανική κυβέρνησή του αδυνατεί (παρά τις στρατιωτικές αποστολές Αιθιοπίας και Αφρικανικής Ενωσης, τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κλπ) να σταματήσει τις επιθέσεις πειρατών και ισλαμιστών.

Τέλος, χτες γνωστοποιήθηκε η απόπειρα κατάληψης του αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου «Μ/S NAUTICA» από Σομαλούς πειρατές στον Κόλπο του Αντεν με περίπου 1.000 επιβαίνοντες, την περασμένη βδομάδα. Η πειρατεία απετράπη γιατί το κρουαζιερόπλοιο ανέπτυξε εγκαίρως μεγάλη ταχύτητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ