Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Καταιγίδα» φόρων για τα λαϊκά στρώματα

Τη νέα φοροκαταιγίδα για τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης, τον προϋπολογισμό που είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα των εργολάβων, το φετινό προϋπολογισμό του 2009 καταψήφισε η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός εγκρίθηκε από τη γαλάζια πλειοψηφία (μαζί και τον ΛΑ.Ο.Σ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η «Θεσσαλονίκη Τώρα» ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε επί της ουσίας τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του λαού... Οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του Γ. Μπουτάρη διαφοροποιήθηκαν από την πρόταση της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου για λόγους διαχείρισης των οικονομικών. Η Χρ. Αράπογλου από το ΠΑΣΟΚ και ο Π. Αβραμόπουλος από την παράταξη Γ. Μπουτάρη αμφισβήτησαν την ικανότητα «διαχείρισης» της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, κάνοντας λόγω για μαύρη τρύπα στο Δήμο.

Πραγματικά αντιλαϊκός

Ο Αγ. Σαχίνης, από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, μιλώντας για τον προϋπολογισμό, τόνισε: «Δεν είναι ανεξάρτητος ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό καθορίζονται και οι κατευθύνσεις που θα κινηθεί η ΤΑ. Κατά τη διοίκηση του Δήμου ο προϋπολογισμός είναι διεκδικητικός. Με βάση τα παρακρατηθέντα σε κάθε πολίτη έχουν αφαιρέσει 1.150 ευρώ από υπηρεσίες που έπρεπε να τους έχουν παρασχεθεί. Και ταυτόχρονα, ενώ έχουμε αυτές τις παρακρατήσεις, η ΤΑ λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο της Ανώνυμης Εταιρείας».

Ο δημοτικός σύμβουλος Αγ. Σαχίνης και η «Θεσσαλονίκη Τώρα» κατέθεσαν τις θέσεις της για τον προϋπολογισμό του 2009, σημειώνοντας τον αντιλαϊκό, φορομπηχτικό τους χαρακτήρα όπως ότι:

  • Προωθεί μέσα από την ΤΑ την πολιτική του κεφαλαίου (ιδιωτικοποιήσεις, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, ανταποδοτικότητα σε όποιες υπηρεσίες προσφέρουν, τοπική φορολογία σε βάρος των δημοτών κλπ.).
  • Προωθεί την επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων στο λαό "για έργα ή υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στην ανάπτυξη της περιοχής τους", δηλαδή για τα πάντα.
  • Στα έσοδα προβλέπεται η αύξηση των ανταποδοτικών τελών και άλλων φόρων κατά 6,59%.
  • Οι δαπάνες στις κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτισμό, αθλητισμό, παραμένουν στάσιμες ή μειώνονται.
  • Το σύνολο σχεδόν των έργων του τεχνικού προγράμματος (92,91%) εκχωρείται στους εργολάβους, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τις δημοτικές υπηρεσίες και τις μετατρέπει σε συντηρητές των εργολαβικών έργων.
  • Πρωτοστατεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ολοένα και καταργεί τη μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την αντικαθιστά με δίμηνα, οκτάμηνα, 4ωρα, κ.λ.π. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Διεύθυνση Καθαριότητας όπου στον προϋπολογισμό για τους μισθούς των εργαζομένων (χωρίς τις υπερωρίες) προϋπολογίζονται: για τους μόνιμους υπάλληλους: 15.420.001 ευρώ, για τους αορίστου χρόνου: 2.930.000 ευρώ, για τους έκτακτους (8μηνίτες - 4ωρίτες) 14.929.770 ευρώ.
  • Επίσης, ενισχύει τη Δημοτική Αστυνομία
Πάλη και διεκδίκηση

Η «Θεσσαλονίκη Τώρα» δηλώνει ότι θα αγωνιστεί, ώστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να παίξει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο. Να συμβάλει στην ανάπτυξη της πάλης του λαού, για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων των εργαζομένων και της πόλης. Να αντιπαλέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η «Θεσσαλονίκη Τώρα» θα συνεχίσει με συνέπεια και σταθερότητα, να παλεύει για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων σε μια πραγματικά φιλολαϊκή κατεύθυνση στη βάση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για τα εργασιακά, μορφωτικά, κοινωνικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σικέ αντιπαράθεση (2010-10-13 00:00:00.0)
«Καταιγίδα» φόρων για τα λαϊκά στρώματα (2008-12-10 00:00:00.0)
Συνεργασία με σκοπό τον αποπροσανατολισμό (2006-05-18 00:00:00.0)
Νέα επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα (2005-11-22 00:00:00.0)
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των δημοτών (2003-12-09 00:00:00.0)
Συναινετική πολιτική ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ (2003-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ