Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
Με πληρωμή εξετάσεις και φάρμακα

Στην επιφάνεια τα αδιέξοδα της αντιασφαλιστικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο διαδηλώνουν με το ΠΑΜΕ ενάντια στην πληρωμή από τους ασφαλισμένους των φαρμάκων και των εξετάσεων
Εργαζόμενοι στο Δημόσιο διαδηλώνουν με το ΠΑΜΕ ενάντια στην πληρωμή από τους ασφαλισμένους των φαρμάκων και των εξετάσεων
Απόφαση για πανιατρική απεργία στις 15 Δεκέμβρη πήρε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με προοπτική να εξετάζουν επί πληρωμή τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ απ' την 1.1.2009 σε περίπτωση που δεν καταβληθούν οι οφειλές προς τους συμβεβλημένους γιατρούς. Οι αποφάσεις των πλειοψηφιών του ΠΙΣ και των περισσότερων τοπικών ιατρικών συλλόγων, είναι η αναστολή των συμβάσεων, που είναι ατομικές και η εξουσιοδότηση των ηγεσιών των συλλόγων - για τη διαπραγμάτευση της υπογραφής συλλογικής σύμβασης.

Ταυτόχρονα, οι ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων θέτουν ζήτημα ανακοστολόγησης των ιατρικών αμοιβών και πράξεων, που είναι καθηλωμένες απ' το 1991, χωρίς να ζητούν την κάλυψη αυτών των αυξήσεων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να υποστούν - σε περίπτωση θετικής απόφασης - με ένα ακόμα χαράτσι τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με την απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων, όπως και την πληρωμή των επισκέψεων απ' τους ασφαλισμένους, διαφώνησε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών σε όλα τα επίπεδα των συνδικαλιστικών οργάνων, προτείνοντας την από κοινού με τους ασφαλισμένους διεκδίκηση της επαρκούς χρηματοδότησης των ταμείων απ' την κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ.

Επίσης, υποστήριξε ότι αυτή η διεκδίκηση -και με αυτό το πλαίσιο συμμετέχει και στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν - εντάσσεται στην προοπτική της διεκδίκησης ενός δωρεάν καθολικού συστήματος υγείας που θα δίνει διέξοδο στα συσσωρευμένα προβλήματα των ασθενών και των γιατρών. Στα πλαίσια της απεργίας, οι γιατροί θα κάνουν συγκέντρωση στις 12:30 στα γραφεία του ΙΣΑ στην οδό Σεβαστουπόλεως 113 στους Αμπελόκηπους (απέναντι απ' το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού).

Στο μεταξύ, απ' την 1.1.2009 - αντί της 15.12.2008 όπως είχαν ανακοινώσει αρχικά - θα σταματήσουν οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να δέχονται τα παραπεμπτικά των ασφαλιστικών ταμείων λόγω των χρεών των ταμείων προς αυτούς. Η προσφυγή στους ιδιώτες οφείλεται στη γύμνια της δημόσιας ΠΦΥ, την οποία έρχεται να επιδεινώσει η κρατική υποχρηματοδότηση των Ταμείων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα Ταμεία να χρωστούν στους ιδιώτες πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες ζητούν και αυτοί την αύξηση των εργαστηριακών τιμών και πράξεων που είναι καθηλωμένες από το 1991, χωρίς βέβαια να ζητούν την κάλυψη αυτών των αυξήσεων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απ' την 1.1.2009 οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πληρώνουν πανελλαδικά και τα φάρμακα, μετά την τελευταία απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς, όπως συμφωνήθηκε με το υπουργείο Υγείας (26.11.2008). Ηδη ορισμένοι φαρμακευτικοί σύλλογοι - μεταξύ των οποίων και της Αττικής - σταμάτησαν την επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες περικοπές υπηρεσιών και φαρμάκων (2011-03-25 00:00:00.0)
Σύγχυση για τις ιατρικές εξετάσεις (2009-01-03 00:00:00.0)
Κάλεσμα συμπόρευσης με τους ασφαλισμένους (2008-12-16 00:00:00.0)
Επιμένουν στην πληρωμή των φαρμάκων (2008-12-09 00:00:00.0)
Συμφωνία εξόφλησης σε φόντο νέου ελλείμματος (2008-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ