Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Πότε κάνει το «λιοντάρι» πότε την ... «πάπια»

Πώς γίνεται να παριστάνεις το «λιοντάρι» και να λες ότι προστατεύεις τους κυνηγημένους μετανάστες και την ίδια στιγμή να στηρίζεις την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ζητάς να εφαρμοστεί οδηγία που προβλέπει την επαναπροώθηση των προσφύγων χωρίς να τους δοθεί άσυλο;

Κι όμως, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτή είναι η φύση του οπορτουνισμού. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ΚΑΙ υπέρμαχος μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά ΚΑΙ «καταδικάζει» την Ευρώπη - φρούριο.

ΚΑΙ υπερασπίζεται την ουσία της επιλεκτικής μετανάστευσης, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς και στη Συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά ΚΑΙ υποστηρίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ας δούμε πόσο «ριζοσπαστικές» είναι οι θέσεις του.

Μέσα στον Ιούλη του 2008, όλα τα κόμματα - εκτός από το ΚΚΕ - διαμόρφωσαν μια Εκθεση της διακομματικής επιτροπής για την πολιτική της μετανάστευσης. Πρόκειται για ένα κείμενο, που σε κάποια σημεία είναι ένα «χλιαρό» ευχολόγιο και σε άλλα «περιβόλι» της εν λευκώ στήριξης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στήριξε μια Εκθεση που - μεταξύ άλλων - αποδίδει τα εύσημα στους αντιμεταναστευτικούς νόμους της τελευταίας δεκαετίας. Η έκθεση λέει: «Είναι πάντως θετικό το γεγονός ότι σχετικά σύντομα η πολιτεία απέκτησε θεσμικό πλαίσιο νομιμοποίησης των μεταναστών το 1997, ως πρώτο βήμα και μεταναστευτικής πολιτικής το 2001. Ακολούθησαν κι άλλες χρήσιμες παρεμβάσεις: Ο νόμος 3386/2005 και ο νόμος 3536/2007»! Και ακόμα: «Είναι καλό που η μεταναστευτική πολιτική δεν αποτελεί αιχμή κομματικής αντιπαράθεσης». Αυτή κι αν είναι «αντιρατσιστική» και «αριστερή» - για να μιλήσουμε στη γλώσσα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - τοποθέτηση.

1. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του στην Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το Σύμφωνο της ΕΕ για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, ο βουλευτής Φώτης Κουβέλης υποβαθμίζει στο έπακρο το αντιμεταναστευτικό περιεχόμενο του Συμφώνου. Η απουσία κριτικής είναι εκκωφαντική. Αντίθετα, σημειώνει ότι «εκείνο που σταθμίζει και αξιολογεί κάθε φορά την όποια μεταναστευτική πολιτική είναι πώς υλοποιούνται, πώς μετατρέπονται σε ένα καθημερινό πολιτικό αποτέλεσμα οι όποιες εξαγγελλόμενες ή προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως εν προκειμένω συμβαίνει με το Σύμφωνο». Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει θέμα εφαρμογής και όχι πολιτικής!

2. Είναι γνωστή η επιμονή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμοστούν σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες, οι οποίες: Ξεθεμελιώνουν το Προσφυγικό Δίκαιο και το προσαρμόζουν στις νεοταξίτικες προδιαγραφές (2004/83/ΕΚ). Βάζουν ταφόπλακα στο θεσμό του ασύλου και προβλέπουν την επαναπροώθηση του αλλοδαπού, ακόμη και στο «στόμα του λύκου» (2005/85/ΕΚ). Θέτουν περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος των προσφύγων για σεβασμό της οικογενειακής τους ζωής και της οικογενειακής επανένωσης (2003/86/ΕΚ).

3. Σχετική Ερώτηση του βουλευτή Φ. Κουβέλη στις 10/9/2008 με τίτλο «Γκετοποίηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας» δεν έχει πραγματικά τίποτα να ζηλέψει από τις τοποθετήσεις που αποτελούν τα κύρια προσχήματα για την απομάκρυνση των μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας και την ένταση της καταστολής. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου στο όνομα υπαρκτών προβλημάτων εντείνεται η πίεση των μεταναστών και η καταστολή, ο Φ. Κουβέλης επιλέγει να ...περιγράψει αυτά τα υπαρκτά προβλήματα: «Τα τελευταία χρόνια το ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε κέντρο παρανομίας. (...) Η αδιαφορία του κράτους συμβάλλει στην υποβάθμιση της περιοχής και έχει ως συνέπεια την ανενόχλητη δράση κυκλωμάτων (...)». Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις «για τη δημιουργία γκέτο στην καρδιά της Αθήνας (...)».

Σε δηλώσεις του στις 17/11/2008 ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε σχετικά «με τα φαινόμενα εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία βρίσκονται σε έξαρση», ότι «θα υπάρχει κάθε μέρα καλύτερη αστυνόμευση». Κι ενώ η δυσαρέσκεια των κατοίκων και των επαγγελματιών του κέντρου αξιοποιείται για να βρει στήριξη η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από το κέντρο, ο βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ρωτά - μεταξύ άλλων - τον υπουργό Εσωτερικών «ποια μέτρα θα λάβει για την προστασία των καταστηματαρχών και των κατοίκων της περιοχής;».

Στην ίδια δήλωση, ο Π. Παυλόπουλος τόνισε σχετικά με αυτό ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την προστασία των πολιτών ιδίως στο κέντρο της Αθήνας».

4. Εξίσου «ριζοσπαστική» με όλα τα παραπάνω μπορεί να θεωρηθεί και η υπογραφή τοπικού στελέχους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του Βασίλη Τσονάκα, ο οποίος, ως διευθυντής της Πολεοδομίας, συνέβαλε στην επέλαση της μπουλντόζας στον καταυλισμό - τρώγλη των Αφγανών και άλλων προσφύγων στην Πάτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ