Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Η προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ και ο ρόλος του «Ριζοσπάστη» και του «902»

Γρηγοριάδης Κώστας

Η αναπαραγωγή, με την επανάληψη της τηλεοπτικής εικόνας, μερικών φλεγόμενων σημείων δρόμων της Αθήνας και μερικών σπασμένων βιτρινών, έβγαζε θέαμα μιας πρωτεύουσας που βρίσκεται στις φλόγες και στο έλεος των κουκουλοφόρων του συστήματος. Αυτή την πραγματικότητα διαμόρφωναν μέρες τώρα οι αστικές τηλεοράσεις. Μια πραγματικότητα που είχε μεν το στοιχείο του αληθινού, αλλά στην υπερβολή της με την αναπαραγωγή της και τα ρεπορτάζ ταγμένων στο σύστημα δημοσιογράφων έφτιαχνε το κλίμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πλουτοκρατίας. Το ίδιο και τα πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου.

Μαθήματα λοιπόν αντιδραστικής προπαγάνδας παραδίδουν εδώ και μέρες τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Είδαμε σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, τι σημαίνει προβολή και αναπαραγωγή της κυρίαρχης αστικής προπαγάνδας. Για την ακρίβεια, είδαμε τι σημαίνει να δημιουργείς σάπια πραγματικότητα, ακόμη και να καθοδηγείς ανοιχτά νέους ανθρώπους σε επικίνδυνες δράσεις που σε τελική ανάλυση θα στραφούν εναντίον τους.

Το πρωτοσέλιδο της «Ελευθεροτυπίας» την περασμένη Παρασκευή είναι χαρακτηριστικό για το βρώμικο και επικίνδυνο ρόλο που παίζουν: «Μάθημα 1ο Εφοδος στα Τμήματα». Αυτή η προτροπή έρχεται στην ουσία να «δέσει» με τη «γραμμή» που δίνουν στελέχη κάποιων κομμάτων, που σε τοπικό επίπεδο καθοδηγούν τους μαθητές να κάνουν το ίδιο. Γνωρίζοντας πολύ καλά τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η πρακτική τους είναι επικίνδυνη από δύο πλευρές. Από τη μία, στέλνει νέους ανθρώπους να συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Και από την άλλη, να ακυρώσει το ριζοσπαστικό ρόλο της νεολαίας στην οργάνωση και συμμετοχή στο μαζικό λαϊκό κίνημα, εμφανίζοντας ως εχθρό, όχι το σύστημα και την πολιτική του αλλά ένα μοχλό επιβολής της.

Αυτό το πρωτοσέλιδο έρχεται αφού προηγουμένως τα αστικά ΜΜΕ μίλησαν για «Νέο, ιδιότυπο Κίνημα» και «εξέγερση» όπως χαρακτήρισαν τη δράση των κουκουλοφόρων, τις σπασμένες βιτρίνες, τα αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, τους καμένους κάδους, το πυρπολημένο δέντρο στο Σύνταγμα. Βέβαια, την ίδια στιγμή, έκαναν λόγο για «ακυβερνησία» και «χάος». Ζητούσαν δηλαδή, την παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής που τις κατηγορούσαν για βία.

Δημιουργούν κλίμα και χαϊδεύουν τους κουκουλοφόρους με σκοπό να συνεχίσουν τη δράση τους μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί η άγρια καταστολή που θα ακολουθήσει. Μόνο που η ιστορία έχει δείξει ότι η ένταση του αυταρχισμού και της δράσης των δυνάμεων καταστολής και η βία που ασκείται, στρέφεται μόνο κατά του οργανωμένου μαζικού λαϊκού κινήματος. Και όχι των κουκουλοφόρων, πυρήνες των οποίων είναι δημιουργήματα των μηχανισμών του αστικού κράτους, μυστικών και φανερών, εντός και εκτός της χώρας.

Η πραγματικότητά τους

Τα αστικά ΜΜΕ είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της αστικής τάξης στην ταξική πάλη με την εργατική τάξη. Η πραγματικότητα που προβάλλουν έχει στόχο να διαμορφώσει ψυχολογία και συνείδηση τέτοια που να μην απειλεί το καπιταλιστικό σύστημα και τα μονοπώλια. Τις μέρες που ακολούθησαν της δολοφονίας του 15χρονου, στους δρόμους όλης της χώρας εξελισσόταν μια πραγματική λαϊκή, οργανωμένη περιφρουρημένη δράση, με καθημερινές μαζικές και δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στο Βόλο και αλλού, χιλιάδες και χιλιάδες διαδήλωναν - χωρίς κουκούλες - ενάντια στην αντεργατική πολιτική που πάει χέρι χέρι με την κρατική καταστολή. Ηταν οι διαδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ηταν οι πορείες του ΠΑΜΕ τη μέρα της απεργίας, μαζί με τους μαθητές και τους φοιτητές. Τα αστικά ΜΜΕ δεν έδειξαν τίποτα από αυτά. Λες και δεν υπήρχαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά το τέλος των απεργιακών διαδηλώσεων του ΠΑΜΕ, κανάλια που έβγαλαν ενημερωτικό πρόγραμμα, όχι μόνο τις έθαψαν, αλλά έδειχναν μεμονωμένα επεισόδια, αναπαράγοντάς τα επί ώρες, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι οι διαδηλώσεις φέρνουν καταστροφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη, στον ALPHA, στο STAR, στον ANTENA, τη στιγμή που χιλιάδες συγκεντρωμένων κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ βρίσκονταν έξω από το υπουργείο Εργασίας και διαδήλωναν κατά της αντεργατικής πολιτικής και της κρατικής καταστολής και βίας, τα «πρωινάδικα» έδειχναν συνταγές μαγειρικής... Και μόλις έπεσε η πρώτη πέτρα ξεκίνησαν οι ζωντανές «πολιτικές αναλύσεις» που τράβηξαν μέχρι τα νυχτερινά δελτία ειδήσεων. Εξαφάνισαν την απεργιακή συγκέντρωση και τη μεγαλειώδη διαδήλωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου την περασμένη Τετάρτη. Ακόμα χειρότερα, πρόβαλαν ότι έγινε μία συγκέντρωση που κατέληξε σε επεισόδια έξω από τη Βουλή. Και βέβαια, εννοούσαν τη συγκέντρωση που διοργάνωσαν εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ακόμα, εξαφάνισαν την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις, τις δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τη συνέντευξη που δόθηκε το ίδιο απόγευμα, την πορεία του ΚΚΕ την περασμένη Τρίτη. Εξαφάνισαν κινητοποιήσεις μαθητών που δεν «έβγαζαν» πλάνα πετροπόλεμου και μολότοφ. Αντίθετα, με το που έπαιρνε ένας κάδος φωτιά τα LINK ξεκινούσαν ζωντανές συνδέσεις για πολλές ώρες και μαραθώνιες ειδικές εκπομπές.

Το ίδιο συνέβη με τη μαζική συγκέντρωση των μαθητών, των φοιτητών, των σπουδαστών την περασμένη Παρασκευή. Χιλιάδες στη συγκέντρωση στην Ομόνοια και μετά στην πορεία. Ομως, την ίδια στιγμή, ο ALPHA έδειχνε τη Γωγώ Μαστροκώστα να βγαίνει από το μαιευτήριο με τη μικρή Βικτώρια. Το ALTER έπαιρνε συνέντευξη από μία ηθοποιό για μια παράσταση στο θέατρο. Το STAR πρόβαλε συνέντευξη του γιου της Αλίκης Βιουγιουκλάκη. Το ΜΕGΑ ήταν σε μια ετοιμότητα. Διέκοψε την κανονική ροή του δελτίου που πρόβαλε είδηση για το γήπεδο του ΠΑΟ στο Βοτανικό, για να συνδεθεί ζωντανά με το Σύνταγμα, όχι για να δείξει τη μαχητική διαδήλωση, αλλά κάποιες πληροφορίες για πετροπόλεμο...

Πού και πώς προβάλλουν τα γεγονότα

Τα παραδείγματα που μπορεί κάποιος να παραθέσει σχετικά με το πώς τα αστικά ΜΜΕ λειτουργούν, είναι πολλά:

1. Για το θέμα των μεταναστών που παλεύουν για να ξεφύγουν από την αθλιότητα στην οποία τους έχει καταδικάσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβάλλουν ατέλειωτες ώρες και καταναλώνουν σελίδες επί σελίδων για να πουν ότι μετέτρεψαν τον Αγιο Παντελεήμονα στην Αχαρνών από Κολωνάκι που ήταν κάποτε σε γκέτο μεταναστών που κτηνοβατούν σε κατσίκες. Το «παίζουν» ξανά και ξανά μέχρι να πείσουν ότι «κάτι πρέπει να γίνει». Και τότε αναλαμβάνει δράση μια τοπική οργάνωση του ΛΑ.Ο.Σ., Χρυσαυγίτες και ΜΑΤ για να «καθαρίσουν» την περιοχή. Αφού προηγούμενα έχουν κάνει παρέμβαση εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ...

2. Σε κινητοποιήσεις εργαζομένων που κατεβαίνουν στο δρόμο για μεγαλύτερο μεροκάματο, για το Ασφαλιστικό, για τις συνθήκες δουλειάς, η είδηση πάντα ξεκινά από τα προβλήματα που δημιουργούν στην κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, από τα προβλήματα στα δρομολόγια των βαποριών, τη ζημιά στην οικονομία και τα κέρδη των καπιταλιστών κ.ά. Επιχειρούν έτσι να στρέψουν εργάτες ενάντια σε εργάτες. Το κοινό τους συμφέρον το παρουσιάζουν σαν αντικρουόμενο. Και πολύ συχνά μιλούν για κοινωνικό αυτοματισμό όταν, για παράδειγμα, κάποιοι διαμαρτύρονται επειδή δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους ή δεν μπορούν να ταξιδέψουν με το καράβι.

3. Στη Μανωλάδα οι μετανάστες που δούλευαν 20 ώρες τη μέρα στα θερμοκήπια και κοιμούνταν 4 ώρες εκεί που δούλευαν, για ένα κομμάτι ψωμί, προβλήθηκε σαν ρεπορτάζ από τα ΜΜΕ (σ.σ. παίρνοντας την είδηση από το «Ρ» ). Μόνο που όταν οι εργάτες ξεσηκώθηκαν και ζητούσαν ένα μεροκάματο, τα αστικά ΜΜΕ όχι μόνο δε χαρακτήρισαν την κινητοποίηση «εξέγερση», αλλά αβαντάριζαν τη συμπεριφορά των τραμπούκων εργοδοτών τους που τσάκισαν την κινητοποίησή τους. Τότε, έκαναν λόγο για «επεισόδια» και «ακρότητες που προκάλεσαν οι μετανάστες». Τα ταξικά τους αντανακλαστικά λειτούργησαν σωστά.

Ο «Ριζοσπάστης» κρίσιμο όπλο στην ταξική πάλη

Οι κομμουνιστές, τα μέλη, οι οπαδοί, οι φίλοι, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έχουν το δικό τους όπλο απέναντι σ' αυτή την κατάσταση. Να δείξουν την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θέλει η κυρίαρχη τάξη να δείξει πως είναι. Ο «Ριζοσπάστης» και ο «902», κατέχουν αναντικατάστατο ρόλο στην καθημερινή μας δουλειά και επαφή με την τάξη μας, με το λαό.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ο τρόπος που ο «Ρ» και ο «902» καθημερινά πρόβαλλαν τα γεγονότα, με ρεπορτάζ, αναλύσεις, ειδήσεις, πληροφορίες, ήταν μια αποφασιστική απάντηση στην προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ. Πάντα από τη σκοπιά του πώς θα δυναμώσει, πώς θα ανασυνταχθεί το λαϊκό κίνημα. Για παράδειγμα, σε συνθήκες που τα αστικά ΜΜΕ επιχειρούν να τσακίσουν την οργανωμένη πάλη του λαϊκού κινήματος προβάλλοντας πρωτοσέλιδα το «Χάος» και την «ακυβερνησία» («Ελευθεροτυπία» Τρίτη 9 Νοέμβρη), ο «Ρ» την ίδια μέρα έβγαινε με πρωτοσέλιδο «Ενταση της λαϊκής δράσης με οργάνωση και περιφρούρηση των αγώνων», καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση του ΠΑΜΕ την επόμενη.

Η απάντησή μας πρέπει να είναι τέτοια. Πρέπει, σε αυτή τη συγκυρία, ακόμα περισσότερο, να βγούμε μπροστά και με όπλο το «Ρ» και τον «902» να βάλουμε στη δράση και αυτούς που μέχρι σήμερα δεν είχαν αποφασίσει να κάνουν το βήμα ή είχαν παλιότερα αποστρατευτεί. Αυτή η ανάγκη γεννά αντικειμενικά μια άλλη. Αυτή της αύξησης της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη». Το όπλο πρέπει να το πάρουν στα χέρια τους όσοι περισσότεροι γίνεται. Και αυτό είναι κύριο καθήκον των κομμουνιστών.

Εμείς, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος πρέπει να κρατήσουμε το εξής: Ο «Ρ» και ο «902» δεν ενημερώνουν και αποκαλύπτουν απλά τι συμβαίνει. Ο «Ρ» σαν όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, εξυπηρετεί μόνο έναν στόχο: Η είδηση, η αποκάλυψη, η αποκλειστικότητα, ο «Ρ» από την πρώτη μέχρι την τελευταία αράδα του, να μετατρέπεται σε όπλο, σε εργαλείο καθοδήγησης και οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης με τελικό στόχο την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ