Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Ξεπέρασαν τα 153 εκατ. ευρώ το Νοέμβρη

Στο 1,1 δισ. ευρώ τα φέσια στο 11μηνο, σύμφωνα με την «Τειρεσίας ΑΕ»

Ραγδαία επιδείνωση καταγράφουν μήνα με το μήνα οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, σε μια εξέλιξη που έχει να κάνει με τη διαμορφούμενη κατάσταση ασφυξίας, με την τοκογλυφία από την πλευρά του τραπεζικού κεφαλαίου και, πάνω απ' όλα, εξαιτίας της αποδυνάμωσης των λαϊκών εισοδημάτων και της πτώσης στην αγοραστική δυνατότητα. Τα ...σπασμένα πληρώνουν, πρώτα και κύρια, οι αδύναμοι κρίκοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, στους οποίους ο μηχανισμός της αγοράς μετακυλίει όλα τα κρισιακά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η «Τειρεσίας ΑΕ», μόνο για το μήνα Νοέμβρη του 2008 τα φέσια από τις ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 153,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε «κανόνια» πάνω από 6,1 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα. Σε απόλυτα μεγέθη, η αύξηση σε σχέση με το Νοέμβρη του 2007 φτάνει σε 94,6 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 161,4%! Στο τελευταίο διάστημα, ακούγονται κανόνια από μεγάλες επιχειρήσεις (κατασκευαστικές κ.ά.), που απ' ό,τι φαίνεται αξιοποιούν στο έπακρο και τις σημερινές συνθήκες μεταφέροντας το όποιο πρόβλημα σε επόμενους κρίκους της αλυσίδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επαγγελματιών, ενώ επίσης έξαρση εμφανίζουν και οι «καθυστερήσεις» στα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών.

Τα σωρευτικά φέσια για το 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2008 εμφανίζουν τα εξής:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους απογειώθηκε σε 1,12 δισ. ευρώ (από 859,8 εκατ. ευρώ για το 11μηνο του 2007) με αύξηση 30,3%.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Διαμορφώθηκαν σε 157 εκατ. ευρώ (από 167,9 εκατ. ευρώ) εμφανίζοντας μείωση 6,5%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ