Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Σήμερα η κινητοποίηση της ΠΑΣΥ

Στις 11 το πρωί στη γέφυρα Καλογήρου, με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Αρτας και Πρέβεζας

Στο δρόμο κατεβαίνουν σήμερα το πρωί οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου, με αιχμή διεκδίκησης τιμές βιώσιμες, απαιτώντας ουσιαστική κρατική ενίσχυση και προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος που πλήττεται. Με τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις, τα μέλη και στελέχη της ΠΑΣΥ, στην οποία συσπειρώνονται οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Αρτας και Πρέβεζας, που συνδιοργανώνουν το σημερινό συλλαλητήριο στη γέφυρα Καλογήρου στις 11 το πρωί, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί προβάλλουν παράλληλα την ανάγκη μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που θα στηρίζει τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και το εισόδημα των παραγωγών.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται και μετά την ανακοίνωση των τιμών για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο που ανακοίνωσε το ΔΣ της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Οι τιμές για το πρόβειο είναι 1,03 ευρώ από 1,01, στο γίδινο 0,57 από 0,56 και στο αγελαδινό η τιμή παραμένει στα 0,45 ευρώ.

Τιμές που συγκριτικά είναι καλύτερες από αυτές που δίνουν οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων. Τα περί οικονομικής συγκυρίας που επικαλείται η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν μπορούν να κρύψουν το κύριο ότι η πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση της υπό ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ και στην ουσία η κυβέρνηση στρέφεται σε βάρος όλων των κτηνοτρόφων της χώρας. Οτι είναι φυσική κατάληξη της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την παραγωγή στους νόμους της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας. Και όλα αυτά με το ενδεχόμενο ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ να μένει πάντα ανοιχτό.

Είναι ένας ακόμη λόγος για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηπείρου η ανάγκη αντίστασης σε αυτή την αντιαγροτική πολιτική. Η από κοινού διεκδίκηση και πάλη με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για φιλοαγροτική πολιτική και οικονομία που θα ενισχύει και θα προστατεύει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, το εισόδημα των παραγωγών, για προϊόντα φθηνά και υγιεινά και προσιτά στους καταναλωτές. Προοπτική που αναδεικνύεται και μέσα από το σημερινό συλλαλητήριο, με το οποίο διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Αμεση απορρόφηση και πληρωμή όλων των δημητριακών με κατώτερες τιμές 40 λεπτά/κιλό για το σιτάρι και 27 λεπτά/κιλό για το καλαμπόκι.
  • 1,30 ευρώ για το πρόβειο γάλα, 0,80 ευρώ για το γίδινο, 0,60 για το αγελαδινό.
  • Να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, άμεση κρατική χρηματοδότηση και εκσυγχρονισμό της.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και σταθερή χρηματοδότησή του από το κράτος που να καλύπτει πλήρως τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, κ.ά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στενάζουν οι κτηνοτρόφοι(2010-10-14 00:00:00.0)
Γραμμή σύγκρουσης με την αντιαγροτική πολιτική(2009-01-27 00:00:00.0)
Σύσκεψη για τα ουσιαστικά προβλήματα(2008-01-22 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα στους κτηνοτρόφους(2007-12-22 00:00:00.0)
«Οχι» στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ»(2007-02-17 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας(2006-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ