Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Γραμμή σύγκρουσης με την αντιαγροτική πολιτική

Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Δυναμώνουν τα αγροτικά «μπλόκα» στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος διεκδικώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, βιώσιμες τιμές σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Στη γέφυρα του Λούρου στην Πρέβεζα για τέταρτη μέρα σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού συνεχίζουν ακόμη πιο αποφασιστικά, ακόμη πιο μαζικά το δίκαιο αγώνα τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους να παραμείνουν στα χωράφια και στις καλλιέργειές τους. Τα τρακτέρ που έχουν στηθεί από το περασμένο Σάββατο, ενισχύθηκαν χτες από αγρότες της Αρτας και του δήμου Φαναρίου, πυκνώνοντας ακόμη περισσότερο τη γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εγχώριων υποστηρικτών της, δείχνοντας τη διευρυνόμενη απήχηση και δυναμική του αγωνιστικού πλαισίου των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και Αρτας που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. Προκειμένου ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς να ενισχυθεί, για να μην λείψει κανένας παραγωγός από τη μάχη που δίνεται για την επιβίωση, συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή, καθορίστηκαν αντίστοιχα κλιμάκια που περιοδεύουν απευθύνοντας το αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής. Σε αυτό τον αγώνα οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν είναι μόνοι. Εχουν στο πλευρό τους μια σειρά εργατικά σωματεία και φορείς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, άλλους συλλόγους που εκφράζουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους. Στο μπλόκο των αγροτών παραβρέθηκε και συζήτησε μαζί τους εκφράζοντας τη συμπαράστασή του και το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Κώστας Αλυσανδράκης. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκεται μεταξύ άλλων η θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα:

  • 0,26 ευρώ το κιλό στο καλαμπόκι.
  • 1,40 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα.
  • 0,90 ευρώ για το γίδινο γάλα.
  • 0,70 ευρώ για το αγελαδινό γάλα.
  • 8 ευρώ το κιλό για το αιγοπρόβειο κρέας.

Παράλληλα ζητούν να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ.

Στη γέφυρα του Ευήνου στην Αιτωλοακαρνανία, επίσης οι αγροτοκτηνοτρόφοι από το περασμένο Σάββατο παραμένουν και ενισχύουν το αγωνιστικό μπλόκο. Δεκάδες τρακτέρ έχουν παραταχθεί με τους αγρότες να μην τσιμπούν στις εξαγγελίες-ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Νέες δυνάμεις μπήκαν στη μάχη χτες το μεσημέρι από το Γαλατά, το Ευηνοχώρι, την Κατοχή και την ευρύτερη περιοχή ενισχύοντας την καθημερινή και επί 24ώρου αγροτική κινητοποίηση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής και τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι αγρότες της περιοχής βασιζόμενοι και στην εμπειρία από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική που έπληξε μια από τις πιο βασικές καλλιέργειες όπως είναι αυτή του καπνού, στην οποία επιδιώκεται να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα με τη μεταφορά στο Β΄ Πυλώνα του 50% των επιδοτήσεων, δεν είναι διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουν το δρόμο ξεκληρίσματος. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης καθώς και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και άλλοι φορείς. Μπλόκο έχει στηθεί και στη γέφυρα του Αχελώου.

Στην Κέρκυρα χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με αιχμή διεκδίκησης τιμές βιώσιμες στο λάδι (4 ευρώ το κιλό ο άσος και 3,5 ευρώ το κιλό στο πεντάρι). Μετά την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς δρόμων το επόμενο διάστημα.

Σε αποκλεισμό του κόμβου της Εγνατίας Οδού στην Πεδινή, προχώρησαν αγρότες από τα Γιάννενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ